Az utóbbi időben javult környezeti állapotunk és növekedett az erdők területe, de még így is sok a teendő, nemcsak a szakemberek, hanem mindnyájunk számára – hívta fel a figyelmet Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az erdők világnapja alkalmából tartott kitüntetési ünnepségen.

A miniszter ünnepi beszédében felidézte, hogy az utóbbi évtizedekben sokat változott a felfogás: míg korábban az ember legyőzte a természetet, most arra törekszik, hogy vigyázzon rá, hiszen tovább kell adnia a következő nemzedéknek.

Kép letöltéseFotó: Pelsőczy Csaba

Az ENSZ az erdők jelentőségére és értékeire irányította a figyelmet azáltal, hogy március 21-ét a tavaszi napforduló napját, a tavasz kezdetét az erdők világnapjává nyilvánította. Az emléknap kapcsán átadott kitüntetésekkel azok munkáját ismerjük el, akik sokat tettek az erdőkért – mondta az agrártárca-vezető.

Fazekas Sándor kiemelte: a Nemzeti Erdőtelepítési Program hozzájárult ahhoz, hogy 2010 óta 12.500 hektárral nőtt az erdőterület Magyarországon, az új erdők telepítésének köszönhetően Trianon óta az ország erdőterülete megduplázódott. Továbbra is elsőrendű nemzeti érdekünknek nevezte, hogy minél több jó minőségű erdőnk legyen, ezt segíti az is, hogy tavaly július óta a 22 állami erdészeti társaság irányítása a Földművelésügyi Minisztériumhoz került. A jövőben fontos célnak nevezte, hogy egyre több erdő legyen, 21. századi erdőgazdálkodást alakítsanak ki, és hogy minél több ember számára látogathatók legyenek az erdők.

Kép letöltéseFotó: Pelsőczy Csaba

Az ünnepségen Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Bitay Márton állami földekért felelős államtitkár több díjat és kitüntetést, illetve miniszteri elismerő okleveleket adott át kiváló szakmai teljesítményekért.

A kitüntetettek névsora itt tekinthető meg.

(FM Sajtóiroda)