Megkezdődött pénteken a „Mézes reggeli” elnevezésű program, amelynek célja a mézfogyasztás és az egészséges táplálkozás népszerűsítése az általános iskolások körében.

A Mézes reggelit Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Ksenija Škrilec, a programot eredetileg kezdeményező Szlovénia nagykövete indította el Szigetszentmiklóson, a József Attila Általános Iskolában. A program részeként 67 iskolában kínáltak mézes kenyeret a tanulóknak országszerte.

Kép letöltéseFotó: Pelsőczy Csaba

Fazekas Sándor az indítórendezvényen kiemelte, a program célja, hogy felhívja a figyelmet a magyar méz és más méhészeti termékek fontosságára, valamint az egészséges életmódra és a helyi készítésű élelmiszerekre.

Kép letöltéseFotó: Pelsőczy Csaba

Az Földművelésügyi Minisztérium a program eredeti céljával összhangban tudatosítani szeretné a mézfogyasztás jelentőségét. A természetes méz 11 féle vitamint, 30 féle ásványi anyagot és 19 féle aminosavat tartalmaz, továbbá növeli a szervezet ellenálló képességét, nyugtató hatású, fokozza a belső szervek működését, erősíti a szívet és még számtalan pozitív hatása ismert. A méz főleg gyümölcs- és szőlőcukorból áll, ezért kiválóan alkalmas a gyors energiapótlásra.

Kép letöltéseFotó: Pelsőczy CsabaA magyar mézek világszerte ismertek, minőségük miatt az EU-ban javítómézként, más országok gyengébb minőségű mézeihez keverve árusítják. Hazánkon kívül tiszta akácmézet nem, vagy csak nagyon magas áron értékesítenek külföldön. Magyarország az éves termelési eredményeitől függően (15-30.000 tonna/év) az EU tagországain belüli mézkereskedelem akár 40%-át képes kielégíteni, s ez a világ méztermésének 4-5%-át is jelentheti.

(MTI/FM Sajtóiroda)