Az öt legnagyobb európai fesztivál között tartják számon a Budai Várban megnyílt reprezentatív háromnapos csokoládé-, és édességünnepet. A magyar édesipar krémje mellett neves nyugat-európai kiállítók is megjelennek.

Nemcsak fantázia van a magyar édesiparban, de érezhető a színvonal emelkedése, és itt a sikeres jövő ígérete is –  hangsúlyozta megnyitó beszédében Dr. Simon Attila István, a Földművelésügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára.

Az államtitkár elmondta: Magyarország komoly lehetőségek előtt áll az édesiparban, de ebben az ágazatban tartós fellendülés csak akkor lehetséges, ha nemcsak hozzáférhetőek a minőségi termékek, hanem igényes és nemzetközi szinten is versenyképes termelői kultúra jön létre az országban. Mindez a jó hagyományok és az innovációk ötvözésével születhet meg. „Akkor szárnyalt az édesipar, amikor szakembereink lépést tartottak a világgal és a tőke támogatta őket ebben” – utalt a régebbi, sikeres történelmi korszakokra Simon Attila.

A nemzeti össztermék növekedésében ma kulcsszerep jut a mezőgazdaságnak, és az élelmiszergazdaságban várhatóan nagyobb szeletet fog kihasítani magának az édesipar. Az államtitkár ezek alapján is arra kérte a vállalkozókat, hogy Magyarországon tervezzék a termelést, a fejlesztéseket. Ahhoz, hogy mindez megérje a piaci résztvevőknek, a Kormány hatalmas átalakításokra szánta el magát a szakképzésben. Az előző ciklusban új törvényt hoztak a szakoktatásról, amelynek egyik legfontosabb célja, hogy olyan korszerű tudást birtokló szakembereket képezzenek a Földművelésügyi Minisztérium fenntartásában működő iskolákban, akik megfelelnek az édesipar aktuális piaci igényeinek. Elhangzott, hogy a minisztérium szeretné a meglévő 19 különböző élelmiszeripari szakképzés mellé a pék-, és a cukrász-képzés felügyeletét is átvenni a közeljövőben.

Simon Attila méltatta, hogy a száz kiállítót felvonultató Édes Napok Fesztivál felkerült Európa legjelentősebb csokoládé-, és édesség-útvonalára. 2014 a sütemények éve a rendezvényen. A hagyományos süteménykészítők ugyanúgy jelen vannak a vasárnap estig látogatható fesztiválon, mint a modern cukrászat képviselői. A hétvégén a szervezők folyamatosan programokkal szórakoztatják a kilátogatókat.

(Földművelésügyi Minisztérium Sajtóirodája)