Ismét példát keresünk 1848 világraszóló magyar tündöklésében – kezdte ünnepi beszédét Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az agrártárca kitüntetési ünnepségén.

Az emlékezés sokféle lehet, amint nemzetünknek ebből a dicső korszakából is sok példát tudunk kiemelni. Van, aki a heves és igazságszomjas Petőfire tekint, van, akinek a harcos és hajthatatlan Kossuth a példa, és van, aki a mindig kimért Széchenyi lenyűgöző bölcsességét és előrelátását emeli ki. De ezernyi példát találhatunk családi történeteinket vagy szülőhelyünk, szűkebb pátriánk akkori hőseit kutatva. Több tízezren áldoztak ugyanis a haza oltárán 1848-49 felemelő és drámai napjaiban – fogalmazott Fazekas Sándor.

Kép letöltéseFotó: Pelsőczy Csaba/FM

A miniszter emlékeztetett: bárki példájára is tekintsünk, egyben biztosak lehetünk, azokban a napokban volt egység és volt közös akarat. És az is biztos, hogy ez az egység a független és szabad Magyarország kívánalmán alapult.

Fazekas Sándor kifejtette: a magyar nép akkor írta be magát igazán a történelembe, amikor veszélyben látta függetlenségét, amikor az elnyomás ellen és a szabadságért kellett harcolnia. Nekünk ezért a függetlenség hangsúlyozása nem puszta szólam, hanem eleink áldozatát jelenti, akik azért küzdöttek, hogy a magyar a maga ura legyen, hogy ne szóljon bele senki országa belügyeibe és főleg ne veszélyeztesse senki a saját és gyermekeik jövőjét.

Kép letöltéseFotó: Pelsőczy Csaba/FM

A miniszter hangsúlyozta: felelősök vagyunk azokért az értékekért, amiket nemzedékek sora elért és kiharcolt számunkra. Fazekas Sándor zárásul megjegyezte: büszkén tekintünk a szabadságharc hőseire.

Az elismerésben részesültek névsora, valamint az ünnepségen készült fényképek a kormány ünnepi honlapján érhető el:
http://marcius15.kormany.hu/foldmuvelesugyi-miniszterium-2016

(FM Sajtóiroda)