Dr. Fazekas Sándor meghívására 12 EU-tagállam, köztük a német szövetségi agrárminiszter és a kelet-közép-európai országok tárcavezetői Szarvasra látogattak, a „BékeKenyér” elnevezésű rendezvény alkalmából.

„A kelet-közép-európai országok történelmi egymásrautaltságát fejezi ki a BékeKenyér kezdeményezés. Csak békés viszonyok között tudunk megoldást találni az országaink gondjaira, problémáira. Csak békés viszonyok között tudunk egészséges és jó minőségű élelmiszereket termelni polgáraink számára” – hangsúlyozta  magyar tárcavezető.

Kép letöltéseFotó: FM Sajtóiroda

A rendezvénysorozatot Németország indította el – kelet-közép-európai társminisztériumaival együttműködésben – 2014-ben, 25 évvel a berlini fal és a vasfüggöny lebontása után. Az egyes tagállamokban elvetett és learatott rozsból Berlinben sütötték meg az első közös kenyeret, ezzel is elismerve Magyarország, és többi térségbeli ország szerepét a német újraegyesítés létrejöttében. Az első berlini eseményt követően minden évben más kelet-közép-európai EU tagország ad otthont a rendezvénynek. Idén a magyar Földművelésügyi Minisztériummal közös szervezésében Szarvas városa az esemény házigazdája. A programon Christian Schmidt német szövetségi agrárminiszter mellett számos kelet-közép-európai miniszter és államtitkár is részt vesz.

Kép letöltéseFotó: FM Sajtóiroda

Az Európában egyedülálló módon kiváló állapotban megőrzött szarvasi szárazmalomban, hagyományos őrlés segítségével készült kenyér Európa egységét szimbolizálja. A kenyeret az Evangélikus Ótemplomban szentelték fel, ökumenikus szertartás keretében.

Kép letöltéseFotó: FM Sajtóiroda

A program a pénteki nap folyamán az EU Közös Agrárpolitikájának 2020 utáni jövőjével foglalkozó konferenciával folytatódik, amelyen a tagállami delegációvezetők mellett az Európai Bizottság tisztviselői is részt vesznek.

(FM Sajtóiroda)