A Minszkben aláírt fegyverszüneti jegyzőkönyvnek nincs közvetlen hatása az embargóra - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter pénteken az MTI-nek telefonon Brüsszelből, ahol részt vett az uniós országok agrárminisztereinek tanácsülésén.

Hozzátette: a fegyverszünetből nem következik automatikusan, hogy az embargó megszűnik. Ahhoz, hogy helyreálljon a kereskedelmi forgalom, és hogy az uniós termékeket újra exportálni lehessen Oroszországba, intenzív diplomáciai munkára van szükség.

Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy a harcok beszüntetése kedvező fejlemény, mert a válságot enyhíti. Az embargóra való hatása viszont attól függ, hogy a kölcsönösen egymás ellen bevezetett szankciók miként viszonyulnak egymáshoz. Minden érintett fél ugyanis azt figyeli, hogy valaki enged-e a korlátozások terén valahol. A fegyverszünetből ugyanis nem következik az embargó automatikus megszűnése.

A tanácsüléssel kapcsolatban a miniszter elmondta: a testületi ülésen az uniós agrárminiszterek az orosz embargó hatásával foglalkoztak. Ez Magyarország számára is nagyon érzékeny terület, mert az elmúlt 5 évben az Oroszországba irányuló kivitel megduplázódott. Ez a növekedési tendencia most veszélybe került, hiszen a magyar kivitel 30 százalékát érinti az embargó - húzta alá. Ez a tilalom naponta Magyarországnak mintegy 70 millió forintjába kerül.

Fazekas Sándor hangsúlyozta: az embargó ellen eddig meghozott uniós intézkedésekkel Magyarország egyetért. Így már Magyarországon megjelent az a rendelet, amely 125 millió euró forrást biztosít a zöldség-gyümölcs ágazat megsegítésére - emlékeztetett. Hozzátette: a mostani agrárminiszteri tanácsülésen Magyarország és más uniós államok is szorgalmazták, hogy a válságkezelési beavatkozások mindaddig tartsanak, ameddig az alkalmazásuk indokolt.

Emellett az intézkedések végrehajtása során érvényesüljön az egyenlő elbánás elve. Tehát ne kerülhessenek egyes tagországok gazdálkodói hátrányos helyzetbe másokkal szemben. Továbbá kezdeményezték az exporttámogatás bevezetését is valamennyi, a válság által érintett termék esetében annak érdekében, hogy árut lehessen elhelyezni az unión kívüli harmadik országokban - mondta a miniszter.

Beszámolója szerint a testületi ülésen javaslat született arról is, hogy rendszeresen vizsgálják felül a referenciaárakat, mert azok most igen alacsonyak. Kérték a miniszterek az Európai Bizottságot arra, hogy a bizottság folyamatosan vizsgálja a közvetlen és közvetett piaci hatásokat is. Ez utóbbira azért van szükség, mert az unióban maradt áru súlyos belső piaci zavarokat okozhat egyes területeken. Már sok termék esetében ugyanis árcsökkenés tapasztalható a szakmai szervezetek jelzései szerint.

A miniszterek álláspontja az volt, hogy mivel nem az uniós tagállamok mezőgazdasági termelői tehetnek a kialakult válságról, ezért uniós közös megoldást kell találni, ami valamennyi érintett területen segítséget nyújt. A tanács által készített ajánlásokat az elnökség a bizottsággal fogja véglegesíteni. Így a testület a bizottságtól várja, hogy nagyobb pénzügyi forrásokat biztosítson, további forrásokat szabadítson fel, és az egyes termékek esetében konkrét megoldásokat dolgozzon ki. Fazekas Sándor bízik abban, hogy ez a lehető legrövidebb idő alatt megtörténik.

(MTI)