A magyar és a brit gazdálkodók közötti kapcsolatok erősítése és a mezőgazdasági gépgyártás lehetnek a magyar-brit mezőgazdasági együttműködés célterületei – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter miután találkozott Jonathan Knott brit búcsúzó nagykövettel.

A megbeszélésen a felek egyetértettek abban, hogy a magyar és a brit gazdálkodók közötti kapcsolatok és a mezőgazdasági gépgyártás területén lehetőség nyílik az együttműködések mélyítésére. A nagykövet kiemelte, az általa látott magyar mezőgazdasági vállalatok magas technológiai szinten állnak, ezért az utódjának egyik fontos feladata lesz ezeknek a lehetőségeknek a kihasználása.

Kép letöltéseFotó: Pelsőczy Csaba

A miniszter elmondta, ez is mutatja, hogy a magyar élelmiszeripar képes volt alkalmazkodni az európai piac változásaihoz, többek között a brit piacra történő kivitel is közel duplájára nőtt az elmúlt öt évben. Jonathan Knott az EU-s keretek közötti együttműködés kapcsán hangsúlyozta, hogy az Egyesült Királyság európai szinten is támogatja az új ötletek felé történő nyitottságot. A felek egyeztettek a Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerséggel (TTIP) kapcsolatos álláspontokról, illetve áttekintették a magyar-brit mezőgazdasági és környezeti kapcsolatok aktualitásait is.

(FM Sajtóiroda)