Első alkalommal adták át kedden a Parlamentben az Érték és Minőség Nagydíjat, amelyre a kiírás szerint a minőség és az érték iránt elkötelezett vállalkozások pályázhattak; a díjat 46 pályázó 51 pályázata nyerte el.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a díjak átadása előtt köszöntőjében arról szólt, hogy a most szárnyait bontó Érték és Minőség Nagydíj olyan, a mai kor követelményeihez alkalmazkodó védjeggyé válhat, amely nemcsak Magyarországon, hanem az egész Kárpát-medencében működő vállalkozások minőségi termékeinek, szolgáltatásainak elismerését szolgálhatja.

Kép letöltéseFotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária

Farkas Sándor emlékeztetett: a piacok közel harminc évvel ezelőtti megnyitása új kihívások elé állította a gazdasági élet szereplőit. A magyar gazdaság jelentősen átrendeződött, az agráriumban is nagy változások következtek be. A piacon csak azok a gazdák tudnak megmaradni, akik képesek a kor követelményeinek megfelelő technológiával és megfelelő minőségben termelni - hangsúlyozta.

Az ünnepségen Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, a rendezvény fővédnöke kiemelte, csak a nagy hozzáadott értékű, szellemi újdonságot tartalmazó termékek, eljárások, szolgáltatások révén van remény arra, hogy Magyarország erős országgá, a magyarság erős nemzetté, meghatározó gazdasági központtá válhasson. Az állam egyik elsőrendű feladata, hogy patrióta gazdaságpolitika keretében támogassa az értéket és minőséget előállító vállalkozásokat - tette hozzá.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára felelevenítette: a magyar kormány 2010 óta törekszik arra, hogy közös munkával olyan környezetet teremtsen belföldön és a határon túl, amelyben a helyi és régiós piacokra termelő vállalkozások megtalálják helyüket. Felidézte, hogy az elmúlt években a Kárpát-medencében egyebek mellett 118 tanműhely, tangazdaság létrejöttét támogatták. Mint fogalmazott, az identitás erősítésének és a gazdaság fejlesztésének fontos színtere az Érték és Minőség Nagydíj pályázat.

Az ünnepségen a nagydíjak mellett több különdíjat is átadtak. A díjazottak között megtalálható őstermelő, egyéni vállalkozó, valamint kis- és középvállalkozás.

(MTI/AM)