A mezőgazdaság a kazah-magyar gazdasági együttműködés motorja lehet - jelentette ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Asztanában, miután egyeztetést folytatott Kairat Aituganov első mezőgazdasági miniszterhelyettessel a két országot érintő agrárügyekről.

A miniszter kiemelte, hogy a Kazahsztánnal való stratégiai partnerségünk egyik alappillére az élelmiszeripar területe, emellett készek vagyunk megosztani agrártechnológiai tapasztalatainkat annak érdekében, hogy Kazahsztán hatékonyabban használhassa földterületeit.

Kép letöltéseFotó: FM Sajtóiroda

A két ország szakemberei és kutatóintézetei közötti szorosabb kapcsolat megerősítéseként a Földművelésügyi Minisztérium FM háttérintézménye, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ együttműködési megállapodást kötött a Kazah Halászati Kutatóintézettel, a Kazah Nemzeti Agrártudományi és Oktatási Központtal és a Kazah Nemzeti Agráregyetemmel.

A kétoldalú egyeztetést követően a magyar agrártárca vezetője részt vett az asztanai világkiállítás Magyar Nemzeti Napjának eseménysorozatán, ahol az expo kazah és nemzetközi vendégei kulturális és szakmai programokon ismerhették meg a magyar kutatási eredményeket, kulturális örökségünket.

Kép letöltéseFotó: FM Sajtóiroda

A Nemzeti Nap megnyitóján - amelyen Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is köszöntőt mondott - Fazekas Sándor aláhúzta, hogy a Magyar Pavilon egy olyan jövőképet mutat be, amelyben saját energiatartalékainkat használjuk fel, egyúttal azon fejlesztéseket, innovatív és kreatív eredményeket szemlélteti, amelyekkel a zöldenergia-kutatás és felhasználás terén léphetünk előre. A „jövő energiája” mottónak megfelelően a világkiállítás Magyar Pavilonja számos energetikai és technológiai fejlesztést mutat be, fókuszban a napenergiával.

(FM Sajtóiroda)