Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter fogadta Branimir Gvozdenović montenegrói fenntartható fejlődésért és turizmusért felelős minisztert, a Magyar-Montenegró Gazdasági Vegyes Bizottság társelnökét.

Környezetügyi együttműködési megállapodás kidolgozásában és megkötésében állapodtak meg a két ország tárcavezetői, amelynek kiemelt területe a természetvédelmi, nemzeti parki együttműködések, valamint a falusi turizmus fejlesztése.

A magyar-montenegrói kapcsolatok kiemelt szerepet töltenek be a földrajzi közelség és az európai integrációs törekvések miatt is. A Földművelésügyi tárca készen áll arra, hogy a korábbi jó gyakorlatot folytatva, Twinning és TAIEX projektek keretében megossza az uniós felkészülés során nyert szakmai tapasztalatait a montenegrói kollegákkal.

Kép letöltéseFotó: Pelsőczy Csaba/FM

Az együttműködések kiemelt célja a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok fellendítése. Ezen cél teljesülését segítik elő az egyre intenzívebb egyeztetések, szakértői konzultációk, amelyet a mostani tárgyalások értelmében kiterjesztenek a környezetügy és természetvédelem területére is.

A tárgyalás kiemelt és hangsúlyos témája a falusi turizmusban elért hazai eredmények ismertetése volt. Mivel mindkét ország elkötelezett híve a terület fejlesztésének, így a tapasztalatcsere új perspektívát nyit az eddigi jó együttműködés folytatására.

(Földművelésügyi Minisztérium, Sajtóiroda)