A 33-as főút Füzesabony külterülete és Tiszafüred belterülete között megújuló közel 38 kilométeres szakasza fontos előrelépés a teljes Tisza-tavi régió fejlődésében és jobb megközelíthetőségében - jelentette ki a földművelésügyi miniszter a beruházásról tartott hétfői sajtótájékoztatón, Tiszafüred határában.

Fazekas Sándor hangsúlyozta: a közel 6 milliárd forintból megvalósuló beruházással olyan útvonal alakul ki, mely nem csupán a közlekedőket, de a térség turizmusának, illetve gazdaságának fejlődését is segíti. Kijelentette: a nemzeti ügyek kormánya kiemelt programként támogatja a fejlesztést, melynek részeként a főút mellett kiépülő kerékpárút az ország legjelentősebb ökoturisztikai területeként számon tartott Tisza-tó vonzerejének növeléséhez is hozzájárul.

A kerékpárút további bővítésének két iránya a Hortobágy és Karcag-Berekfürdő. Ezzel az ország egyik legnagyobb kerékpárút-hálózata jöhet létre – tette hozzá a miniszter. Jelezte: a kabinet további tervei között szerepel a 34-es út felújítása és összekapcsolása a magújult 33-as főúttal.

A miniszter szólt arról is, hogy a 33-as főút Jász-Nagykun-Szolnok megye egyik legforgalmasabb útszakasza, míg Tiszafüred a megye északkeleti részének központi települése, ahol számos feltétel adott az utóbbi időben megfogalmazott iparfejlesztési elképzelések megvalósításához.

Loppert Dániel, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) kommunikációs vezetője közölte: a Füzesabony külterülete és Tiszafüred belterülete közötti csaknem 38 kilométeres szakasz korszerűsítése tavaly kezdődött és az idei nyár végére befejeződik. A Heves megyei szakasz kivitelezése nagyrészt elkészült, Jász-Nagykun-Szolnok megyében a múlt héten indult el a munka.

Emlékeztetett: a főúton 1998-1999-ben volt az utolsó beavatkozás, amikor 10 tonnás tengelysúlyra történt a mára sok helyen nyomvályússá, repedezetté, kátyússá vált burkolat megerősítése. A jelenlegi 11,5 tonnás burkolat megerősítés érinti a Heves megyei Dormándot, Besenyőtelket és Poroszlót, valamint a Szolnok megyei Tiszafüredet. A nettó 5,96 milliárd forint értékű beruházás kivitelezését a Strabag Általános Építő Kft. végzi, 85 százalék uniós és 15 százalék hazai forrás felhasználásával.

(MTI)