Példaértékűnek nevezte a családi gazdálkodásokat támogató magyar programot Nicos Kouyialis, a ciprusi mezőgazdasági, vidékfejlesztési és környezetvédelmi miniszter Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterrel folytatott kétoldalú találkozóján.

A ciprusi miniszter látogatásának egyik fő apropóját a családi gazdálkodások támogatása érdekében létrehozott magyar program megismerése adta, tekintettel a Ciprus által tervezett – magyar tapasztalatokat is felhasználó – hasonló támogatási program kidolgozására.

Kép letöltéseFotó: Pelsőczy Csaba

A tárgyalófelek érintették az új vidékfejlesztési programok ügyét, amelynek kapcsán dr. Mezei Dávid, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési stratégiáért felelős helyettes államtitkára jelezte, hogy Magyarország az új kidolgozott programok mielőbbi elfogadását támogatja.

A találkozón a felek több együttműködési lehetőséget is azonosítottak és szót ejtettek a KAP egyszerűsítésről, amelynek szükségességében mindketten egyetértettek.

A ciprusi miniszter hangsúlyozta, hogy az Európai Unióban a kis államoknak össze kell fogniuk érdekeik érvényesítése érdekében, amellyel Fazekas Sándor is egyetértett.

Kép letöltéseFotó: Pelsőczy Csaba

Nicos Kouyialis tájékoztatta a magyar felet a halloumi/hellim sajt kapcsán benyújtott „oltalom alatt álló eredetmegjelölés” iránti kérelem ügyében felmerült nehézségeikről, utalva a magyar méz és a tokaji bor hasonló gondokkal küzdő ügyére.

(FM Sajtóiroda)