A Visegrádi Együttműködés keretében egyeztetett álláspontok közös brüsszeli érvényesítése a cseh és magyar fél érdeke, erről állapodott meg Fazekas Sándor Juraj Chmiellel, a Cseh Köztársaság közelmúltban Budapestre akkreditált nagykövetével március 4-én, amikor hivatalában fogadta a diplomatát.

A megbeszélés során a felek megbeszélték az agráriummal kapcsolatos közös ügyeket; úgymint a Közös Agrárpolitika egyszerűsítésére irányuló törekvéseket, az Oroszország által az Európai Unió tagállamaira kivetett kereskedelmi korlátozások agrárpiaci hatásait, illetve szó esett a Darányi terv megvalósításával kapcsolatos magyar tapasztalatokról is.

Kép letöltéseFotó: Pelsőczy Csaba

A cseh nagykövet az együttműködés további elmélyítésének lehetőségét látja abban, hogy az aránylag erős gazdaságokkal rendelkező, 80 milliós közép európai térség együtt, és ezáltal eredményesen induljon különböző nemzetközi pályázatokon.

A kétoldalú kapcsolatok fejlődéséhez az is hozzájárulhat, hogy Chmiel úr kiválóan beszél magyarul, amely kapcsán felkérte Fazekas Sándort, hogy vegyen részt a magyarul beszélő budapesti misszióvezetők találkozóján. Miniszter úr elfogadta a meghívást és nagyra értékelte a nagyköveti kezdeményezést.

(FM Sajtóiroda)