A jó minőségű termőföld a jó minőségű élelmiszer előállításának alapfeltétele, ez pedig elképzelhetetlen a termőtalaj tudatos védelme nélkül - mondta a földművelésügyi miniszter hétfőn Budapesten egy szakmai fórumon.

Fazekas Sándor az Egészséges talajok az egészséges életért című talajvédelmi konferencián hangsúlyozta: az ország talajainak minősége, főként azok termékenysége mindig fontos kérdés volt a gazdálkodók számára. Nem mindegy ugyanis, hogy fenntartható módon művelik-e a termőföldet azok, akiknek ez a gondjaira van bízva, vagy rablógazdálkodást folytatnak rajta. Magyarország ezért is értékeli nagyra, hogy az ENSZ 68. közgyűlése 2015-öt a Talajok nemzetközi évének nyilvánította, felhívva a világ figyelmét e kérdés fontosságára - tette hozzá.

Kép letöltéseFotó: Pelsőczy Csaba/FM

A földművelésügyi miniszter a tanácskozáson az MTI-nek elmondta: jó minőségű termőföld nélkül nem állítható elő egészséges élelmiszer, ezért is elemi érdek, hogy vigyázzon mindenki a környezetére az országban. A termőföld, a talaj nemzeti kincs, amit mutat az is, hogy a nemzeti vagyonban 25 százalékot ér el a termőföld, a talaj értéke.

Kifejtette, a konferenciát azért is rendezik, hogy a magyar gazdálkodók számára a legkorszerűbb ismeretek álljanak rendelkezésre a talajvédelem területén. A minisztérium a termőtalajokkal, a tájgazdálkodással kapcsolatban támogat minden olyan kezdeményezést, amely az ismeretek bővítésére, a gazdák felkészítésére,a környezetet kímélőbb tájhasználatra irányul. Annak pedig nem lehet anyagi akadálya, hogy az ismeretek eljussanak az érintettekhez - mondta.

Simon Attila István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) közigazgatási államtitkára a termőföld mennyiségi védelmével és az új földforgalmi törvény végrehajtásával összefüggésben arról beszélt, hogy Magyarország területének 48,4 százaléka termőföld, mintegy 21 százaléka erdő, a művelés alól kivont terület aránya 15,8 százalék.

Ez utóbbi terület nagysága 1950 óta megduplázódott. A véglegesen igénybe vett terület nagysága 1990 óta több mint 106 ezer hektár volt, ez mintegy két Balatonnyi terület. Jelezte: 2008, a gazdasági válság kezdete óta lecsökkent a termelésből évente kivont terület nagysága. A termőföldet leginkább ipari beruházásokhoz, kereskedelmi és szolgáltatási célú beruházások megvalósításához veszik igénybe, de jelentős e területen a mezőgazdasági beruházások aránya is.

Kép letöltéseFotó: Pelsőczy Csaba/FM

Az államtitkár felhívta a figyelmet, hogy az alaptörvény is rögzíti a termőföld védelmét, megőrzése a jövő nemzedékek számára az állam és mindenki kötelessége. A termőföld védelméről szóló törvény a mennyiségi és a minőségi védelemről is rendelkezik, a mennyiségi védelem a földvédelem, míg a minőségi védelem a talaj védelmét jelenti. Elmondta, a termőföld védelme érdekében tavaly év elejétől jelentősen megemelték, a jó minőséget jelentő kategóriákban pedig megduplázták a földvédelmi járulékot. Hozzátette: a tavaly életbe lépett új földforgalmi törvény a termőföld védelme érdekében kötötte feltételekhez a földszerzést Magyarországon, mind a tulajdon, mind pedig a haszonbérlet megszerzése esetében. A földforgalom ugyan csökkent, de a földpiac működik Magyarországon - húzta alá Simon Attila István.

(MTI)