Öröm látni, hogy Ausztriában, Bécsben jelen van egy erős magyar közösség, amely képes arra, hogy bemutassa Magyarországot befogadó országának és városának. Ez egyszerre jelent felelősséget és megtisztelő feladatot is – mondta köszöntőjében a határnyitás 30. évfordulója alkalmából rendezett bécsi megemlékezésen a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos.

A bécsi diplomáciai testület és a helyi magyar egyesületek vezetőinek tartott köszöntőjében V. Németh Zsolt a bécsi nagykövetségen úgy fogalmazott: az osztrák néppel hosszú közös történelmet tudhatunk magunk mögött. A magyar és az osztrák nép bátorságból, haza- és szabadságszeretetből jelesre vizsgázott akkor, amikor az első réseket „szaggatta” a nemzeteket és családokat majd’ 50 évig szétválasztó drótkerítésen. Most büszkén ünnepelhetünk, és örömmel mutatjuk meg ez alkalomból nemzetünk sajátosságait.

Kép letöltéseFotó: AM

A megemlékezés alkalmából most felvonultatott termékek, hagyományok a rendszereken átívelő, jellegzetes magyar karaktert mutatják be. Évszázados örökségünk ez, amelyet kötelességünk hitelesen bemutatni, megőrizni, továbbörökíteni. Több a Hungarikumok Gyűjteményét is ékesíti: így például a pálinka, a Zsolnay porcelán, vagy a gyönyörű és látványos népi kultúránk – hangsúlyozta V. Németh Zsolt. A rendezvényen a nemzeti értékeinken alapuló, de a mai kor elvárásainak megfelelő kollekcióját mutatta be Hrivnák Tünde divattervező, amely szintén illeszkedik az agrártárca folkTREND! programjába. Mindemellett a Magyar Feltalálók Könyvéből készült kiállítást is megtekinthették a résztvevők.

(AM Sajtóiroda)