A Földművelésügyi Minisztérium 2015-öt a Helyi termék évének nyilvánította. A program a termelők tájékoztatása mellett kiemelt figyelmet fordít a helyi termékek fogyasztásának, vásárlásának ösztönzésére, illetve a helyi ellátási láncok megerősítésére – köszöntötte a szegedi megyeházán a Helyi termék éve programsorozat első szakmai fórumát Gál Péter eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár.

A közel száz fős szakmai fórumon Ádók János, a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnöke elmondta, hogy a rendezvény kiválóan illeszkedik a település-, illetve területfejlesztési operatív programhoz is, amelyeknek nagy jelentősége lesz a következő uniós költségvetési időszakban.

Az esemény egyik kiemelt célja volt, hogy a helyi termékeket gyártó őstermelők, kistermelők, illetve mikro- és kisvállalkozók szakmai ismeretei bővüljenek, elsősorban élelmiszerbiztonsági, helyi értékesítési feltételek, adózási és piacra jutási lehetőségek témakörben.

A Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszer-feldolgozási Főosztálya a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal és a Nemzeti Művelődési Intézettel közösen indított rendezvényén a szakmai előadások mellett a helyi termelők is lehetőséget kaptak a bemutatkozásra, termékeik népszerűsítésére.

A szakmai fórumon az érdeklődők előadásokat hallgathattak meg a kistermelői élelmiszer előállítás- és értékesítés feltételeiről, az élelmiszerek - többek között a kistermelői élelmiszerek - jelölésével és szabályozásával kapcsolatos legfontosabb információkról, a helyi termelői piac nyitásának feltételeiről, az eredetvédelemről, valamint a Hagyományok-Ízek-Régiók  (HÍR) védjegy program aktualitásairól.

(FM Sajtóiroda)