Az Agrárminisztérium jogelődje, a Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszerlánc-felügyeletért felelős Államtitkársága és a GS1 Magyarország Nonprofit Zrt. 2015 októberében kötött megállapodást a Nemzeti Élelmiszer Nyomonkövetési Platform (NÉNYP) létrehozására és működtetésére.

A Platform az elmúlt két évben négy munkacsoport keretén belül öt élelmiszeripari alágazatra (tej- és tejtermék, bor és pálinka, zöldség és gyümölcs, hús és hal) dolgozott ki teljes élelmiszerláncot lefedő nyomonkövetési gyakorlati útmutatókat. Az iránymutatások a mindennapi eligazodásban segítik az ipar szereplőit. Megmutatják a lehetőségeket és a lépéseket, hogy a „kockás füzet” alapú nyomonkövetési rendszertől eljussanak a fejlett, szabványokon alapuló, gyors reagálást lehetővé tévő, az élelmiszerbiztonságot és a fogyasztók tájékoztatását jobban garantáló rendszer felé.

A Platform 2018-as célkitűzése a kidolgozott útmutatók, valamint a gyakorlati megoldások minél szélesebb körben történő megismertetése. E cél elérése érdekében kétfordulós országjáró előadássorozat keretében bemutatásra kerülnek a Platform eddigi eredményei, valamint a hazai, illetve a nemzetközi nyomonkövetési megoldások.

A tavaszi négy helyszínt követően ősszel Szegeden, Budapesten, Egerben és Szarvason folytatódik a roadshow. Az előadásokra a szervezők a szakembereket, egyetemi hallgatókat, vállalkozókat, érdekképviseletek delegáltjait, hatósági szakembereket várnak.

A részvétel ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a helyszín és az időpont kiválasztásával az alábbi linken lehet: Regisztráció

(AM Sajtóiroda)