Az elmúlt évek hatósági intézkedései, a földi és légi felderítés, a valamint a tavaly elindult Parlagfű Bejelentő Rendszer, valamint a parlagfűvel kapcsolatos rendszeres tájékoztatással sikerült elérni, hogy egyre több földtulajdonos, illetve földhasználó irtsa a földjén felbukkanó gyomnövényt – mondta a Szalkai Gábor, a földművelésügyi minisztérium főosztályvezető-helyettese a tököli repülőtéren tartott sajtótájékoztatón.

Szalkai Gábor tájékoztatása szerint a parlagfüves területek földi bejárása mellett országosan zajlik a légi felderítés is, aminek köszönhetően néhány nap alatt teljes megyékről lehet információt kapni.

Kiemelte: nem a bírságolás – a bírság összege 15 ezer forinttól ötmillió forintig terjedhet – a cél, hanem az állampolgárok önkéntes jogkövető magatartásra késztetése. Az idei szezont jellemezve elmondta, hogy ebben az évben a parlagfűnek nagyon kedvezett az időjárás, ezért erősebb a fertőzés a tavalyinál, a pollenkoncentráció pedig jelenleg közepes-magas szinten van. A főosztályvezető-helyettes beszámolt arról is, hogy a parlagfű fertőzöttség csökkentésére fennálló keret 46,5 millió forint, a légi felderítésre 17,5 millió forintot költenek. A Kormány ezen kívül különböző részterületeken (közfoglalkoztatás, egészségügy, állami területek mentesítése) ezen összeg többszörösét fordítja közvetlenül és közvetve a parlagfű pollenkoncentráció csökkentésére.

Ebben az évben eddig közel 500 hektáron rendelték el a közérdekű védekezést – mondta a Pest Megyei Kormányhivatal vezetője. A helikopteres felderítés megyei kiinduló bázisán Tarnai Richárd kormánymegbízott szólt arról, hogy a bemérések most zajlanak, így konkrét adatok még nem állnak rendelkezésre. Felidézte: Pest megyében 2012-ben 689 hektáron volt fertőzött terület, míg tavaly ez 108 hektár volt. A helikopteres felderítéssel kapcsolatban kiemelte: az elől nem lehet elbújni, s az adatok szerint sikerült az önkéntes jogkövető magatartás irányába elmozdítani a tulajdonosokat. Tarnai Richárd szólt arról is, hogy a felderítés hatékonysága és a szigorúbb jogszabályok hozzájárulnak a fertőzött területek csökkentéséhez. Hozzátette: a jogszabályok betartása mind a kiskerttulajdonosok, mind a nagygazdaságok számára kötelező, a bírság összege igazodik a terület nagyságához.

Jordán László, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) elnökhelyettese közölte: a légi felderítés két hete indult országosan, az adatokat folyamatosan dolgozzák fel és rendelik el a közérdekű védekezéseket. Kiemelte: a tapasztalatok szerint a légi felderítés hatására jelentősen nő a frissen elvégzett kaszálások száma. Az elnökhelyettes elmondta azt is, hogy az augusztus 27-ei adat 1830 hektárnyi parlagfüves terület bemérését mutatja országosan, s ebből 490 hektáron már elrendelték a közérdekű védekezést, ami 642 eljárást jelent.

(MTI/Földművelésügyi Minisztérium Sajtóirodája)