Hazánkból 2015-ben kizárólag mechanikusan szeparált húst, (MSM-et) szállítottak Ukrajnába. Magyarországon ilyen, kizárólag ipari felhasználásra szánt termék közfogyasztásra nem kerülhetett! A magyar hatóságnak sikerült elérnie az ukrán állategészségügyi hatóságot, amely nem rendelkezik információval a főügyészségi nyomozással kapcsolatban – ismertette az aktuális helyzetet Bognár Lajos országos főállatorvos.

A NÉBIH szakemberei által végzett hétvégi ellenőrzés eredménye alapján az országos főállatorvos elmondta, hogy Magyarországról kizárólag MSM-et, azaz mechanikusan szeparált terméket, és nem csirkehúst szállítottak 2015-ben Ukrajnába. Közfogyasztásra szánt baromfihúst 2014-ben is csupán csekély mennyiségben (107 tonna) exportált hazánk Ukrajnába.

Az MSM többek között sertésből, pulykából és csirkéből is készülhet, de az így nyert massza már nem tartozik a hús fogalomkörébe. Az MSM masszát gyártás után azonnal le kell fagyasztani és csak ipari felhasználásra, hőkezelt termékbe lehet bedolgozni. A jogszabályok nem határozzák meg az MSM-re vonatkozó mikrobiológiai követelményeket, határértékeket, szemben a végtermékekkel, amelyeknek mikrobiológiai biztonságát a gyártónak garantálnia kell!

A mai napon az Ukrán társhatóság arról tájékoztatta Bognár Lajos országos főállatorvost, hogy nem rendelkeznek információval a főügyészségi nyomozásról. A magyar hatóság mindent megtesz annak érdekében, hogy az MSM termékekkel kapcsolatban további információkat szerezzen az ukrán főügyészségtől. Bognár Lajos országos főállatorvos hangsúlyozta: Magyarországon ilyen, kizárólag ipari felhasználásra szánt termék közfogyasztásra nem kerülhetett!

(FM Sajtóiroda)