A sok csapadék és az időnkénti kiemelkedő meleg nagyon kedvezett a parlagfű kelésének és csírázásának az idén - mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) főosztályvezető-helyettese csütörtökön a Pécs-Pogány repülőtéren.

Szalkai Gábor az allergén gyomnövény elleni védekezés aktuális eredményeiről és a polgárőrség légi felderítésének módszereiről rendezett fórumon elmondta: az idén országosan 3,6 millió hektárt ellenőriztek földről és levegőből, mintegy 4000 hektáron intézkedtek parlagfű-fertőzöttség miatt, eddig 70 millió forint bírságot szabtak ki. A szakember szerint tavalyhoz képest idén erősebb volt a parlagfű-fertőzöttség.

Kép letöltéseFotó: Pelsőczy Csaba/FM

Szalkai Gábor felidézte, hogy az FM két éve dolgozik együtt az 56 ezer tagot számláló Országos Polgárőr Szövetséggel a parlagfű-mentesítés érdekében. A szakember az eddigi együttműködést nagyon jónak minősítette megjegyezve, hogy azt a jövőben is folytatni kívánják. A parlagfű elleni leghatásosabb módszerekről a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara szakemberei tudnak információt nyújtani - tette hozzá. A szemléletformálás fontosságára térve kijelentette: egy parlagfű növényről 4000-6000 - negyven évig is életképes - mag kerülhet a talajba, illetve több millió pollen a levegőbe.

Kép letöltéseFotó: Pelsőczy Csaba/FM

Az eseményen bemutatták a polgárőrségnek a légi felderítés során - többek között a parlagfű-fertőzöttség ellenőrzésére - használt eszközeit, köztük siklóernyőket, valamint úgynevezett girokoptereket. Elhangzott: a gazdaságosan üzemeltethető, 15-25 millió forint értékű girokopter egy tankolással 400-500 kilométeres távolságot képes megtenni, akár kedvezőtlen időjárási körülmények között is.

(MTI)