A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) együttműködési megállapodást kötött az élelmiszerhamisítás elleni küzdelemben való összehangolt fellépés érdekében.

A szerződést a két intézmény nevében Oravecz Márton, a NÉBIH elnöke és Bendzsel Miklós, az SZTNH elnöke, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) elnökhelyettese látta el kézjegyével.

A NÉBIH és az SZTNH az élelmiszerlánc-biztonság és az élelmezésbiztonság, vagyis a megfelelő minőségű és biztonságos élelmiszerrel való ellátás érdekében meghatározó feladatuknak tekintik a felelősségi körükben előforduló illegális tevékenységek mind hatékonyabb visszaszorítását. Ennek kiemelkedő fontosságú eszköze a társadalmi tudatformálás, a tudatos fogyasztói magatartás bátorítása, erősítése, a feketegazdaság kifehérítésének előmozdítása, a hamisítás visszaszorítása. Mindezek érdekében az együttműködés kiterjed a képzések, tájékoztató rendezvények, konferenciák, előadások, konzultációk közös szervezésére, ráirányítva a figyelmet a szellemi-tulajdon védelmi lehetőségek és eszközök tudatos használatára és a szellemi javak hatékonyabb megvédésére.

Az együttműködésben jelentős koordináló szerep jut a Hamisítás Elleni Nemzeti Testületnek, amely új tagokkal és megújult lendülettel vesz részt a jogsértések elleni fellépés hatékonyabbá tételében. A testület titkárságát működtető SZTNH elnöke, Bendzsel Miklós, a legfrissebb felmérések tükrében úgy látja: egyre jobban tudatosul az állampolgárokban, hogy a hamisítás következtében munkahelyek szűnnek meg és a megtévesztő termékek forgalma a szervezett bűnözői körök bevételeit jelentősen növeli.

Oravecz Márton, a NÉBIH elnöke a megállapodás kapcsán úgy fogalmazott: az együttműködés a szemléletformáláson túl hozzájárul a 2013-ban kidolgozott Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégiában meghatározott célkitűzések megvalósításához is. Különösen a feketegazdaság elleni küzdelemben, valamint a magyar élelmiszerlánc-biztonság védelme és javítása érdekében tett lépéseket segítheti majd.

A NÉBIH és az SZTNH közös közleménye, valamint további fényképek itt érhetők el.

(FM Sajtóiroda)