A Földművelésügyi Minisztérium évek óta hatékonyan fellép az élelmiszerhamisítás és az élelmiszerágazatban tapasztalható, a feketegazdasághoz köthető tevékenységekkel szemben. Ezért is hozták létre a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalon (NÉBIH) belül a Kiemelt Ügyek Igazgatóságát (KÜI).

Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) húsvéti sajtótájékoztatóján elmondta, a (KÜI) 2012-ben alakult, operatív csoportként működik, és a társhatóságokkal együtt - NAV, rendőrség – fellép az ágazatban tapasztalható súlyos visszásságok (hamisítás, feketekereskedelem) ellen.

Kép letöltéseFotó: Pelsőczy Csaba

A NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága megalakulása óta összesen 1098 ellenőrzést végzett, a kiszabott bírság összege 582 millió forint volt. Az elkobzott termékek mennyisége 3613 tonnát tett ki, az áfa-elkerülés megállapítása pedig 8,6 milliárd forint értékű volt.

Kép letöltéseFotó: Pelsőczy Csaba

A Hússzövetség rendezvényén az államtitkár kifejtette, hogy jelentős fejlesztések valósulhatnak meg a magyar élelmiszeriparban 2020-ig az élelmiszeripari-fejlesztési stratégia nyomán, amelyre a tervek szerint mintegy 300 milliárd forrás áll majd rendelkezésre. Amennyiben a kormány elfogadja a szóban forgó stratégiát és az unióban is jóváhagyják a Magyarország által előterjesztett operatív programokat, úgy a mostani uniós fejlesztési ciklusban (2020-ig) az ágazat közvetlen jövedelmezősége a mostani nulla körüli állapotról 4-5 százalékra növekedhet. Emellett az is célkitűzés, hogy a belföldi értékesítés 7-10, az export pedig 30-40 százalékkal emelkedjen. Továbbá az ágazatban foglalkoztatottak számát 10-15 ezerrel szeretnék növelni, valamint közvetve további mezőgazdasági munkahelyeket is teremteni kívánnak. Mindezzel pedig emelkednének Magyarországon az innovatív kis- és közepes élelmiszeripari vállalkozások, aránya – tette hozzá az államtitkár.

Kép letöltéseFotó: Pelsőczy Csaba

Zsigó Róbert arról is beszélt, hogy az élelmiszeripari-fejlesztési stratégia megvalósításához szükséges forrás nagyobbik részét a Miniszterelnökség Agrár-vidékfejlesztésért Felelős Államtitkársága által kezelt vidékfejlesztési programból - ez 200 milliárd forintot tesz ki -, míg kisebb hányadát - 100 milliárd forintot -  a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programból (GINOP) biztosíthatják.

Éder Tamás, a Hússzövetség társadalmi elnöke az MTI-nek elmondta, hogy az elmúlt évben a sertés és baromfi, valamint marhaágazat vágása, darabolása és készítménygyártása együttesen mintegy 670 milliárd forintnyi volt. Mint azt az elnök megjegyezte: a koca állatjóléti támogatás bevezetésének jelentős pozitív hatása lesz a kocatartókra.

(MTI/FM Sajtóiroda)