A biztonságos élelmiszerek, a betegségektől mentes, egészséges növények, állatok iránti igény egyidős az emberiséggel. Az elmúlt évszázadokban, évtizedekben sok mindent sikerült elérni, a legtöbb növény- és állatbetegségtől mentesítettük állományainkat, a legsúlyosabb, akár halálos élelmiszer-eredetű megbetegedéseket mára sikerült szinte teljesen megelőzni - fogalmazott „Az élelmiszerbiztonság aktuális kérdései – Mikrobiológiai élelmiszerbiztonság” című konferencia megnyitóján Zsigó Róbert.

Az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár kijelentette: az élelmiszerlánc-biztonság annak biztosítása, hogy az élelmiszerlánc nem jelent elfogadhatatlan mértékű egészségügyi és gazdasági kockázatot sem az egyén, sem a társadalom számára. Mint mondta, ebből is kitűnik, hogy az élelmiszerlánc mentén nemcsak az emberi egészség védelme kap kiemelt figyelmet, hanem - a környezeti szempontok érvényesítése mellett - a gazdaság védelme is. Az egészség, a gazdaság és a környezet védelme között lehetetlen prioritást felállítani, vagy egyiket a másik elé helyezni. Ezek hosszú távú, fenntartható fejlesztése csak együttesen valósítható meg. Ezt a célt pedig az élelmiszerlánc-biztonság keretében lehet elérni, ami lefedi a termőföldtől az asztalig tartó összes tevékenységet – mondta Zsigó Róbert.

Mindezért két éve elkészült a nemzeti középtávú Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégia, amely az előttünk álló évtizedre meghatározza a területtel kapcsolatos legfontosabb célokat, feladatokat. A stratégia küldetése: mindannyiunk védelme az élelmiszerlánc-biztonság javításával. Cél, hogy az élelmiszerek mindenkor egészségesek, kiváló minőségűek és biztonságosak legyenek, valamint azok előállítása, kereskedelme, felhasználása vagy fogyasztása során magas fokú tudatosságot és felelősséget tanúsítson minden szereplő. Az élelmiszerlánc- biztonság alapvetően úgy javítható, ha minél több veszélyt azonosítunk, és azok kockázatát elfogadható mértékűre csökkentjük – fogalmazott az államtitkár.

A Stratégiában megfogalmazott programok megvalósítása egyfelől szolgálhatja az emberi egészség védelmének kiteljesedését, másfelől hozzájárulhat ahhoz, hogy az élelmiszerlánc (ami több ezer milliárd forint értéket jelentő nemzetgazdasági terület) jövőbeni kitörési pont legyen.

(Földművelésügyi Minisztérium)