A magyar mezőgazdaság sikere, valamennyi mezőgazdaságban dolgozó, abból élő, és a magyar vidék megerősítéséért tenni akaró érdekében partnerséget ajánlott a kormány és a földművelésügyi tárca nevében Zsigó Róbert a közel négyszáz kiállító részvételével péntektől vasárnapig tartó Szentlőrinci Gazdanapok megnyitóján.

Az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár az ország egyik legnagyobb mezőgazdasági szakvásárán kifejtette: a kormány olyan programokat, pályázati lehetőségeket indított az előző kormányzati ciklusban és a most következőben is, amelyek az agrárgazdaságot, a magyar gazdálkodókat, kis-és középgazdaságokat kedvezőbb helyzetbe hozza annak érdekében, hogy minél több jó minőségű, egészséges hazai termék kerüljön valamennyiünk asztalára. Ehhez szükségesek azok a források, amelyek a következő években biztosítják, hogy az élelmiszeriparban korábban nem látott mértékű fejlesztések történjenek. Ennek segítségével, a modern technológiával felvértezett hazai élelmiszeripar versenyképessé válhat külföldön.

Zsigó Róbert megnyitó beszédében fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a pályázati lehetőségekkel a kormány azokat kívánja támogatni, akik munkahelyeket teremtenek, hogy a magyar vidék eltartó képessége növekedjen, a magyar vidék megerősödjön. Ehhez szükségesnek és elengedhetetlennek nevezte az összefogást, az együttgondolkodást, a partnerséget, és minden olyan alkalmat, amilyen például a Szentlőrinci Gazdanapok is, amely teret ad a párbeszédnek.

Az augusztus 8-10-e között megrendezett kiállítást a Baranya Megyei Vállalkozói Központ szervezte, ahol gépkereskedők, állattenyésztők, növénytermesztők és élelmiszeriparban érdekelt vállalkozások állítanak ki. Az immáron 21. alkalommal megrendezett gazdanapokon agrároktatási intézmények, a megújuló energiában érdekelt vállalkozások, szakhivatalok, őstermelők, kistermelők, kézművesek mellett horvát, osztrák szlovák, román és olasz résztvevő is van.

(Földművelésügyi Minisztérium Sajtóirodája)