Utolsó állomásaihoz érkezett az Agrárminisztérium őszi Országfásítási Programja. Zambó Péter földügyekért felelős államtitkára, Áldozó Tamás, polgármester és Varga László, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója három kocsányos tölgyet ültetett el a Petőfi Sándor Gimnázium előtti téren, Pápán.

Az első körben 86 település határában megvalósuló program az ország erdősültségének növelésével, ezáltal több ezer tonna szén-dioxid megkötésével hozzájárul a klímavédelemhez – emelte ki beszédében Zambó Péter. A földügyekért felelős államtitkár elmondta, erdeink jelenleg 5 millió tonna szén-dioxidot kötnek meg évente, és az erdőgazdálkodás az egyetlen olyan hazai ágazat, amely  több szenet nyel el, mint amennyit kibocsát. A cél az, hogy az erdők telepítésével ezt a szénelnyelő kapacitást a jövőben tovább növeljék.

Kép letöltéseFotó: AM

Zambó Péter kitért arra, hogy a kormány annak érdekében, hogy a gazdák és az önkormányzatok erdősítési kedvét növelje, az elmúlt hónapokban 80-130 százalékkal emelte az erdőtelepítési pályázatok forrását. Egy tölgyerdő telepítéséért például most nagyságrendileg hektáronként 5 millió forintot kaphat a gazda. A pályázati lehetőség ráadásul minden önkormányzat számára is nyitott – mondta el az államtitkár.

A mostani ültetési szezonban az állami erdőgazdaságok saját területükön több mint 550 hektár új erdőt telepítenek, ehhez mintegy 2 millió facsemetét és csaknem 100 tonna makkot használnak fel – hangsúlyozta Zambó Péter. Kijelentette, hogy három-öt év alatt mintegy 25 ezer hektár erdő telepítését tervezik az országban, ez nagyságrendileg 100 millió csemete elültetését jelenti.

Kép letöltéseFotó: AM

Az országfásítási programhoz iskolák, óvodák, önkormányzatok és civil szervezetek is becsatlakozhatnak majd. Erre a célra a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat forrásainak felhasználásával hamarosan kiírnak egy pályázatot 500 millió forint keretösszeggel – tette hozzá az államtitkár.

(AM Sajtóiroda)