Az erdő- és mezőgazdasági kutatásokkal kapcsolatos trendeket és kapcsolódási pontokat vizsgálták a VII. Erdész-Ökonómus Találkozó résztvevői a Soproni Egyetem Ligneum Intézetében tartott Mészáros Károly Emlékülésen.

„Az erdőgazdálkodás országosan érvényes megoldásokat kínál az élhető természeti környezet fenntartására. A változó környezeti viszonyok között kiemelt szerepe van a Kárpát-medence erdeivel kapcsolatos kutatásoknak, amelyeknek fel kell tárnia a fenntartható gazdálkodás előtt álló kihívásokat, és támpontokat kell nyújtania a természeti környezet kezelésével kapcsolatos lehetőségekre. Éppen ezért az erdészeti kutatások célrendszerének újragondolására, a kutatás, az oktatás és a gazdálkodói gyakorlat szorosabb összekapcsolására van szükség” – mondta Dr. Csépányi Péter, az Agrárminisztérium erdőgazdálkodási főosztályvezetője a rendezvényen. A főosztályvezető előadásában rámutatott, hogy az erdészeti kutatás stratégiai céljai között meg kell jeleníteni az erdőket veszélyeztető hatások felderítését, az ökológiai kutatások megerősítését, a hatékony és biztonságos értékteremtés lehetőségeinek feltárását, valamint az össztársadalmi hatások és hasznosság elemzését.

Dr. Shiberna Endre, a NAIK Erdészeti Tudományos Intézet osztályvezetője bemutatta a Kelet-európai uniós tagországok BIOEAST kezdeményezését, amely erdészeti munkacsoportján belül célként fogalmazták meg a régióra vonatkozó Erdészeti Kutatási Stratégia kidolgozását. Ebbe a folyamatba illeszkedik szervesen a hazai kutatás stratégiai céljainak megújítása. A BIOEAST erdészeti munkacsoportjának következő munkaülésére  idén októberében Sopronban kerül sor, ami jó lehetőséget jelent a magyar célkitűzések képviseletére.

(AM Sajtóiroda)