Több mint 330 település közül Székesfehérvár, Orfű és Budapest V. kerülete nyerte el idén a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny fődíját. Közülük Székesfehérvár és Orfű képviselik Magyarországot jövőre az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyén, az Entente Florale Europe megmérettetésen - jelentette be Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója a díjátadón pénteken, Budapesten.

Orbán Viktor miniszterelnök köszöntő szavait Zambó Péter, az Agrárminisztérium földügyekért felelős államtitkára tolmácsolta a díjátadón.

A miniszterelnök levelében úgy fogalmazott, hogy aki a szomszédjával, a vele egy utcában vagy településen lakókkal összefogva tisztábbá, virágosabbá, tehát élhetőbbé teszi környezetét, az kijelentheti, hogy munkájával jobbá tette a világot.

Elhangzott, hogy a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny szervezői és résztvevői amellett, hogy rendszeresen ápolják a már meglévő zöldfelületeket, különleges virágkompozíciókkal és különböző környezetbarát fejlesztések megvalósításával is hozzájárulnak ahhoz, hogy jó érzés legyen körülnézni a Kárpát-medencében. Orbán Viktor levelének végén minden díjazottnak gratulált, és azt kívánta, hogy még sokáig őrizzék meg virágos életszemléletüket.

Kép letöltéseFotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária

Az agrártárca földügyekért felelős államtitkára elmondta, hogy mindkét Miniszterelnöki Különdíjban részesülő település – Lenti és Telkibánya -  erdővel borított környezetben található, ahol a lakosok mindennapjait ma is meghatározza a természethez való kötődés. A Miniszterelnöki Különdíjak átadása előtt pedig arra biztatott minden jelenlévőt, hogy vegyenek részt a különböző fásítási programokban is, hiszen azzal is hozzájárulnak lakóhelyük és természeti értékeik megőrzéséhez.

Kép letöltéseFotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária

Guller Zoltán elmondta, hogy a Virágos Magyarországért mozgalom azért indult el, hogy szebb, virágosabb település kialakítására ösztönözze a résztvevőket. Célja azonban folyamatosan változott az idővel, már nemcsak virágosításról szól a verseny, hanem az egészséges, környezettudatos közösségről, a fenntartható környezetről, és a környezeti nevelés fontosságáról. Ezek mind egyformán számítanak az értékelésnél, mindehhez a közösség sem hiányozhat – közölte.

Idén 333 település nevezett a versenybe. Hagyományteremtő céllal az idei versenybe az erdélyi települések is nevezhettek, onnan 13 település vállalta a megmérettetést. A jövőben fokozatosan a többi határon túli területre is kiterjesztik majd a Virágos Magyarország versenyt - húzta alá a vezérigazgató.

(MTI/AM Sajtóiroda)