Bitay Márton Örs, az FM állami földekért felelős államtitkára a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége (Megosz) két évtizedes fennállását méltató rendezvényén mondott beszédet.

Bitay Márton Örs, az FM állami földekért felelős államtitkára aláhúzta: az elmúlt két évtized legfontosabb üzenete az ágazat számára, hogy növekszik Magyarország erdővel borított területeinek aránya. Köszönhető mindez a támogatások és a telepítések rendszerének, valamint az állami és magánerdő-gazdálkodók kitartó, céltudatos munkájának. Külön öröm, hogy ennek a növekménynek a jelentős része a magánerdő-tulajdonosok kezében van. A magánerdők aránya lassan eléri a teljes magyar erdőállomány 50 százalékát. Mindez most mintegy 850 ezer hektár erdőt, és mintegy 35 ezer gazdálkodót jelent. A magánerdők egyre nagyobb aránya azt is jelenti, hogy egyre több vidéki munkahelyet létesítenek a magánerdő-gazdálkodók. Egyebek mellett ezért fontos a magánerdő-gazdálkodók támogatása, hiszen ők helyben piaci alapon valósítanak meg munkahelyeket, és nyújtanak így megélhetést sok embernek - hangsúlyozta.

Az államtitkár elmondta: a szaktárca a MEGOSZ-ra stratégiai partnerként tekint. Így a jogalkotási munkában is számít a segítségére. Bitay Márton Örs jelezte: a MEGOSZ szorgalmazta az erdő-, a természetvédelmi és a vadaszati törvény esetében egységes jogszabályalkotását.

(Földművelésügyi Minisztérium Sajtóirodája)