Magyar Zoltán és Sallai R. Benedek országgyűlési képviselők a földművelésügyi miniszterhez és a Nemzeti Földalapkezelő Szervezethez (NFA) fordultak azonos tartalmú közérdekű adatigényléssel, melyben a „Földet a gazdáknak!” Program keretében árverésen eladott állami földek új tulajdonosainak neveit és a megkötött adásvételi szerződéseket kérik megküldeni. Annak ellenére, hogy a leendő földtulajdonosok neveit mindenki megismerheti a nyilvános ingatlan-nyilvántartási adatbázisból.

Az ellenzéki pártok úgynevezett szakpolitikusai olyan ügyben fordultak kéréssel a minisztériumhoz és az NFA-hoz, amiben az elmúlt hónapokban számtalan sajtóeseményen kihirdették a végeredményt. Jogosan merül fel a kérdés, hogy miként lehet eredményt hirdetni olyan ügyben, amiben nincsenek meg az alapinformációk? Az ellenzék részéről továbbra is politikai pecsenyesütögetés zajlik, mert amikor a tettek mezejére kellene lépni - akár parlamenti vitában, akár módosító javaslat benyújtásával – nem történik semmi.

Ezekkel az adatkérésekkel újabb bizonyítékot adtak szakmai felkészületlenségükről, hiszen az NFA minden esetben a nyertes árverezőkkel köt adásvételi szerződést, de az elővásárlási jogok miatt a szerződésben szereplő vevő-jelöltet bármely elővásárlásra jogosult megelőzheti. Nem biztos tehát, hogy az a személy lesz az eladott földek új tulajdonosa, aki az árverést megnyerte, bizonyíték erre az árverésen eladott földek kapcsán eddig bejelentkezett több ezer elővásárló. Az NFA a jogszabályi előírások szerint közzétett minden árverési jegyzőkönyvet, ahogy minden adásvételi szerződést is közzétesz 60 napra az elővásárlók joggyakorlásának biztosítása érdekében.

Az ellenzék ezekkel a megnyilvánulásaival továbbra is azt a 30 ezer magyar földművest támadja, aki földtulajdonhoz juthat a kormány földértékesítési programjában.

(FM Sajtóiroda)