A hvg.hu elnevezésű hírportálon 2015. április 29-én „Trágyahegyek jelzik az újabb Kishantost” című írásban valótlan tartalmú állítások jelentek meg.

Az írásban közöltekkel ellentétben a 2004-ben regnáló szocialista-szabad demokrata kormány döntése alapján történt meg az akkori Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok Rt. privatizációja. Így tehát 2004 óta Mezőhegyesen két cég működik: az egyik a cikk témájával kapcsolatban felmerült 100 % magántulajdonban lévő Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt., melynek tevékenységi körei a szarvasmarha-tenyésztés és növénytermesztés. Ez a cég nem egyezik a 100 %-ban a Magyar Állam tulajdonában lévő Mezőhegyesi Állami Ménes Kft.-vel, mely a tradicionális tevékenységek tartós állami tulajdonban tartása céljából alakult és fő tevékenységei között szerepel a lótenyésztés és a műemlék vagyon kezelése. Így a cikkben említett Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt.-nek sem ló, sem műemlék nincs a tulajdonában.

Fentiek alapján egyértelműen kijelenthető, hogy a cikk tartalma és a hozzá közölt képek a két cég viszonylatában félreértésekre ad okot. Nem igaz a híresztelés, miszerint másfél év múlva írmagja sem marad az II. József alapította, több mint 230 éves birtoknak. A Mezőhegyesi Állami Ménes Kft., ahogy eddig, úgy a jövőben is állami támogatással ellátja majd 230 éves lótenyésztési hagyományokat.

(FM Sajtóiroda)