Új lehetőségek nyílhatnak meg a mezőgazdasági termékek feldolgozására irányuló magyar–belarusz vállalatok létrehozásával és a magyar részvétellel az élelmiszeripari beruházásokban – hangsúlyozta minszki tárgyalásai során dr. Bitay Márton állami földekért felelős államtitkár.

A földművelésügyi tárca államtitkára kétoldalú megbeszélést folytatott a Belarusz Köztársaság mezőgazdasági miniszterhelyettesével, Vlagyimir Grakun úrral, amely során megvitatták a magyar–belarusz mezőgazdasági együttműködés aktuális kérdéseit. A megbeszélés után a magyar delegáció megtekintette a BELAGRO-2016 Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállítást. Az egyik legnevesebb és legnagyobb belarusz szakkiállításon idén 8 kiállító képviselte hazánkat.

Fotó: FM

Bitay Márton, a megbeszélés során kiemelte, hogy hazánk - Európai Uniós tagsága miatt is - kitűnő befektetési környezetet jelent a belarusz mezőgazdasági vállalatok részére az európai piacon való könnyebb érvényesülés okán. Emellett hangsúlyozta, hogy a magyar–belarusz mezőgazdasági és élelmiszeripari kapcsolatok erősítése és támogatása a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt feladata.

A megbeszélést követően sor került az Egyetértési Szándéknyilatkozat aláírására a Földművelésügyi Minisztérium és a Belarusz Köztársaság Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztériuma között a mezőgazdaság területén való együttműködésről.

(FM Sajtóiroda)