Felújított turistaházat, új kilátót és tanösvényt vehetnek birtokba a turisták a Dél-Bakonyban. Bitay Márton államtitkár az ünnepélyes átadáson szólt arról, hogy ezek, a Minisztérium támogatásával megvalósult fejlesztések tovább szélesítik a VERGA Zrt. közjóléti tevékenységét.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy a tárca évente 1 milliárd Ft támogatást nyújt a felügyelete alá tartozó 22 állami erdészeti társaság közjóléti funkcióinak megvalósításához. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy 30 ezer lépésenként legyen turistaszállás hazánkban, valamint a Bejárható Magyarország Programban foglalt célok eléréséhez - tette hozzá Bitay Márton.

Kép letöltéseFelújított turistaházat, új kilátót  és tanösvényt vehetnek birtokba a turisták a Dél-Bakonyban Fotó: Francz Ilona/FM

Teljesen megújult az egykor a bakonyi tanyavilághoz tartozó, később erdészházként használt Hajag turistaház. A kulcsos házként működő szállás 10 férőhellyel rendelkezik, és kényelmes elhelyezést biztosít a túrázó családok és bakancsos turisták számára.

A Bánd és Szentgál települések közelében, a Miklós Pál-hegy csúcsán megépült Majer Antal kilátó 22,15 méter magas, ahonnan a Bakony északi és déli sávja, valamint a Balaton-felvidék felé nyílik kilátás. A beruházás részeként a kilátó mellett tájékoztató táblát, erdei bútor garnitúrát, valamint padokat helyeztek el.

Kép letöltéseBitay Márton államtitkár emlékeztetett, hogy a tárca évente 1 milliárd Ft támogatást nyújt a felügyelete alá tartozó 22 állami erdészeti társaság közjóléti funkcióinak megvalósításához Fotó: Francz Ilona/FM

A 3,9 km hosszú, 9 állomásból álló Tiszafás tanösvényen betekintést kaphatnak a természetjárók a Tiszafásba, a tiszafáról, mint fafajról, továbbá néhány lágyszárú növénnyel is megismerkedhetnek.

(FM Sajtóiroda)