Az Agrárminisztérium tájegységi fővadászainak szervezésében országszerte vadétellel járulnak hozzá a hazai vadászok az egészségügyi dolgozók áldozatos munkájához. A kezdeményezéshez az indulás óta is folyamatosan csatlakoznak, ami jól mutatja, hogy egy ilyen nemes célt érdemes szolgálni – hangsúlyozta Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár a budapesti kórháznál tartott átadáson.

A széleskörű társadalmi összefogás keretében a vadászok és vadgazdálkodók által felajánlott vadhúsból profi szakácsok készítenek vadételt, vagy biztonságos körülmények között feldolgozott kiváló minőségű vadhúst adnak a kórházaknak.

Az akció keretében országszerte 35 helyszínen, mintegy 6000 adag vadétel kerülhet a kórházi dolgozók asztalára. A Dél-pesti Centrumkórház főorvosa, Szlávik János vette át azt a 600 kg, jó minőségű, biztonságosan feldolgozott vadhúst, ami mintegy 2000 fő egészségügyi dolgozó számára jelent lehetőséget friss vadhús fogyasztására.

Az agártárca államtitkára elmondta: hálával tartozunk az egészségügyi dolgozóknak, akikre a veszélyhelyzetben kiemelt szerep hárul. Kiemelte, hogy köszönettel tartozunk a tájegységi fővadászoknak, hogy kidolgozták és országszerte összefogják a programot, valamint a vadgazdálkodóknak, szakácsoknak, vadhúsfeldolgozóknak, akik csatlakoztak a kezdeményezéshez. A mostani adomány mintegy 40 vadgazdálkodó összefogásával jutott el a Dél-pesti Centrumkórházba.

Kép letöltéseFotó: Pelsőczy Csaba

A magyar vadhús világszerte népszerű, ám hazánkban alacsony az egy főre jutó éves fogyasztása. Fontos tudni, hogy a vadhús nagyon egészséges, a többszöri ellenőrzésnek és a szigorú élelmiszerhigiéniai előírások betartásának köszönhetően bátran fogyasztható.

Emellett fenntartható gazdálkodásból származó termék, tápláló, nagyon magas biológiai és élvezeti értékkel bír, változatos, az életünk minőségét meghatározó táplálkozás kiváló alapanyaga.

Kép letöltéseFotó: AM

Az Agrárminisztérium szeretné elérhetőbbé tenni a fogyasztók számára a vadhúst, éppen ezért a Soponyai vadfeldolgozó üzem hamarosan induló új részlegén olyan prémium minőségű, kényelmi csomagolású, fogyasztásra és felhasználásra kész kisfogyasztói kiszerelésű termékeket gyártanak majd, amelyek kifejezetten elérhető áron kerülhetnek a piacra. Ezáltal a magyar vadhús többször is az étkezések részévé válhat a mindennapokban.

(AM Sajtóiroda)