Híresztelésekkel ellentétben Hajdú-Bihar- és Jász-Nagykun-Szolnok megyében nagyjából 30 ezer birka van. Aki tehát 40 ezer hortobágyi birka legelőhiány miatti pusztulásáról beszél, az valótlanságot állít. Ahogy az sem igaz, hogy ezzel együtt 5000 szarvasmarha elpusztulhat, mikor e téren korlátlan kereslet jellemzi a piacot.

A sajtóhíresztelésekben „károsult gazdaként” bemutatott Rezes Gábor nem indult állami földhaszonbérleti pályázaton, ellenben fia, Rezes Gergely a Földet a Gazdáknak Program szerencsés nyertese. 2012 és 2013 között Rezes Gergely az NFA-földpályázaton 16,5 hektár szántót nyert. A család problémája, hogy a 85 hektáros területet, amit megpályáztak, nem ők nyerték el, hanem egy legeltetési társulás 9 gazdája.

Ahol föld van, ott vita is van. Minden pályázati rendszernek vannak nyertesei és vesztesei, nem nyerhet minden igénylő, hiszen a magyar termőterületek mintegy tíz százaléka állami tulajdon. Ezért a Földet a Gazdáknak Program minden birtoktestére 3-4-szeres túljelentkezés volt.

2010 óta megtízszereztük az állami területek művelésére jogosult földművesek számát: mára 7000 gazdának adtunk birtoktestet használatba. A Hortobágyon is többen jutottak megélhetéshez, mint ezt megelőzően bármikor. A Hortobágyi Nemzeti Park területén 565 darab birtoktesthez tartozó, 65 780 hektár területre vonatkozóan 762 darab haszonbérleti szerződést kötöttek.

(FM Sajtóiroda)