A Tatai Öreg-tó partján, a Kastélykertben elevenedik meg az ősz egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező halászati rendezvénye, mely idén is a korábbi évekhez hasonlóan a halételek sokféleségére, illetve a halászati hagyományok bemutatására helyezi a hangsúlyt – mondta Bitay Márton állami földekért felelős államtitkár.

Bitay Márton kiemelte, a Tatai Öreg-tó az ország legrégebbi mesterséges halastava, így a helyszín kifejezetten autentikusnak mondható egy ilyen halfesztivál megrendezésére. A rendezvény idén főként a halételekre és a halgasztronómiára helyezi a hangsúlyt, valamint megismerkedhetünk a halászati hagyományokkal is.

A Tatai Öreg-tó nyilvántartott halgazdálkodási vízterület, a halgazdálkodási jogot a város cége kapta meg, mely kiemelt feladatának tekinti a halászati hagyományok ápolását – hangsúlyozta az államtitkár.

Az államtitkár elmondta, Magyarországon, egyelőre az éves halfogyasztás még elég alacsony, de optimizmusra adhat okot az, hogy halfogyasztásunk az elmúlt években mintegy 20%-kal növekedett, és e tendencia remélhetőleg tartós marad.

Az Öreg-tavi Nagy Halászfesztivál kiváló alkalmat kínál arra, hogy a halgasztronómia és a halászati hagyományok iránt érdeklődők, egy kellemes hétvégét töltsenek el az élő vizek városában, Tatán – mondta Bitay Márton.

(FM Sajtóiroda)