Az állami erdőgazdaságok termékeit kínáló boltot nyitott Tatabányán a Vértesi Erdő Zrt. pénteken, majd átadták a társaság által felújított kilátót Vértessomlón.

Miskolc és Székesfehérvár után Tatabányán nyílt az ország harmadik erdei delikátesz boltja - mondta az üzlet átadásán Bitay Márton Örs, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára. Hozzátette, az állami erdőgazdaságoknál 2010 óta folyamatosan egyre nagyobb hangsúlyt kap a közjóléti feladatok ellátása.

Kép letöltéseErdei delikátesz boltot és kilátót avatott a Vértesi Erdő Zrt. Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

A politikus a Vértesi Erdő Zrt. tevékenységéről szólva az MTI-nek elmondta, a társaság példaszerű integrációt valósított meg a faapríték előállításában és szállításában, ennek is köszönhető, hogy Tatabánya távhőellátásának jelentős részét megújuló energiaforrásokból biztosítják.

Kép letöltéseMiskolc és Székesfehérvár után Tatabányán nyílt az ország harmadik erdei delikátesz boltja Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

Az erdőgazdaság központja mellett található erdei delikátesz boltban fagyasztott vadhúsok és halak mellett mézet, lekvárokat, gyümölcsleveket, szörpöket, szárított és konzerv gombákat, fűszereket és kézműves termékeket lehet vásárolni. A kínálatban szerepel a boksában égetett faszén, melyből meghatározó magyarországi termelőként a Vértesi Erdő Zrt. évente 500 tonnát állít elő.

Az erdőgazdaság a terület kezelőjeként kapcsolódott be a vértessomlói kilátó felújításába, mely a település melletti 315 méter magas Somlyó hegy tetején található - ismertette Kocsis Mihály vezérigazgató.

Kép letöltéseA kilátót az orosz megszállás alatt építették, eredetileg megfigyelőpontként használták Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

A kilátót az orosz megszállás alatt építették, eredetileg megfigyelőpontként használták. A felújított kilátó 15 méter magas, négy szintes építmény, körülötte tűzrakóhely és padok találhatók.

A Vértesi Erdő Zrt. a Vértes, a Gerecse, a Császári-dombság és a Bakonyalja tájegységeken belül közel 45 000 hektár állami tulajdonú erdőterület kezelője, 240 embert foglalkoztat. A társaság éves árbevétele 2015-ben eléri a 7 milliárd forintot.

(MTI/FM Sajtóiroda)