Az Országos Kék Kör mentén megvalósuló fejlesztések és a fenntartásukat biztosító rendszer kialakítása hozzájárul az erdőlátogatók számának további növekedéséhez - erről Bitay Márton beszélt egy, a témában rendezett workshopon február 9-én.

Az állami földekért felelős államtitkár megnyitó beszédében emlékeztetett arra, hogy a kormány által útjára indított Bejárható Magyarország Programnak köszönhetően újraéled az elmúlt évtizedekben háttérbe szorult bakancsos turizmus, egyre többen látogathatnak el az erdőkbe. Ebben fontos szerepet töltenek be az erdőgazdaságok, amelyek 23 év után 2014 óta ismét a Földművelésügyi Minisztérium felügyelete alá tartoznak. A jövőben az egyik fő cél, hogy tovább fejlődjön az erdőtársaságok közjóléti funkciója, még több épített fejlesztés jöjjön létre, növekedjen a túraútvonalak száma, és megvalósuljanak az ehhez kapcsolódó informatikai fejlesztések (például mobilalkalmazások).

Kép letöltéseFotó: Pelsőczy Csaba/FM

Bitay Márton kiemelte, hogy a fejlesztések megvalósítása mellett fontos feladat lesz a kialakított rendszer fenntartása, amihez az állami erdészeti társaságok és a civil partnerszervezetek együttműködése jelentheti az erős, országos szintű szervezeti hátteret. Így a hazai erdők még elérhetőbbé válnak a lakosság számára és új lendületet nyerhet az erdei turizmus.

Az „Országos Kék Kör állapot monitoring ranger rendszerének szervezése” című workshopon a szakemberek a ranger hálózat kialakításának szükségessége mellett bemutatták a hálózat térinformatikai hátterét jelentő rendszer (TTR) működését, valamint ismertették a ranger hálózat koncepcióját.

(Földművelésügyi Minisztérium, Sajtóiroda)