A konferencia különböző szakterületek képviselőinek összehívásával lehetőséget teremtett a vadászati jogalkotás és jogalkalmazás témakörében az ismeretek átadására és a tapasztalatcserére. Az eseményen az Agrárminisztérium földügyekért felelős államtitkára tartott előadást.

Zambó Péter hangsúlyozta: a vadgazdálkodás komoly felelősséggel végzett szakmai munka. A vadászattal, a vadgazdálkodással, a vadon élő állatfajokkal közvetve vagy közvetlenül a társadalom szélesebb rétegei is találkoznak. A vadászati törvény és a kapcsolódó végrehajtási rendeletek a közelmúltban több lényeges ponton változtak, új alapokra helyezve a hazai vadgazdálkodást.

Az államtitkár arról is szólt, hogy a közelmúltban többek között létrejött a tájegységi fővadász hálózat, megtörtént a vadászterületek határainak rendezése, elkészültek a 20 évre szóló vadgazdálkodási üzemtervek. Mindezek az intézkedések a következő évtizedekre biztos szakmai alapot adnak a magyar vadállománnyal, mint nemzeti kincsünkkel való hosszútávú, fenntartható gazdálkodáshoz.

Zambó Péter fontosnak tartotta beszédében megemlíteni a vadászati ágazat meghatározó eseményét, a 2021-ben megrendezésre kerülő „Egy a természettel – Vadászati Világkiállítást”. Ez a rendezvény nemcsak a világ vadászati szereplőinek seregszemléje, hanem lehetőséget biztosít számunkra, hogy egy prosperáló, minden tekintetben átgondoltan és jól szabályozottan működő vadgazdálkodási modellt mutassunk be a nemzetközi nagyközönségnek. Ehhez azonban számos terület rendezése szükséges, hívta fel a figyelmet Zambó Péter.

Egyik sarkalatos kérdésnek a vad jelenlétével kapcsolatos hatások pontos felmérését, a vad által okozott károk kezelését nevezte egy olyan protokoll szerint, ami minden érintett fél által elfogadható. A másik fontos kérdés, hogy kezelni kell a vad belterületi megtelepedésének problémakörét, ami az elmúlt évtizedben vált főváros környéki kuriózumból egységes megoldásra váró országos méretű feladattá. Ezen a területen is megindultak az első egyeztetések, ahol a legelső teendő a problémamegoldás szükségességének fel- és elismertetése az érintett szereplőkkel, emelte ki az államtitkár.

(AM Sajtóiroda)