Az ország legmagasabb pontján, a Kékestetőn szervezett koncerttel ért véget július 7-én, vasárnap a „Muzsikál az erdő - Mátrai Művészeti Napok” rendezvénysorozat.

A 16. alkalommal megrendezett kilencnapos rendezvény fő célja az, hogy a résztvevőket a környezettudatos, fenntartható életvitel irányába mozdítsa. Emellett idén a programok sorában kiemelt szerepet kapott az egészséges életmód, az egészségtudatosság és a testi-lelki egészség egyensúlya is. A mintegy 700 fellépő és közreműködő összesen 130 előadása az idei évben is több tízezer embert vonzott a mátrai településekre és erdőkbe. Az Agrárminisztérium idén mintegy 12 millió forinttal támogatta a rendezvénysorozat megvalósulását.

A Muzsikál az erdő programjain a résztvevők megismerhetik a magyar erdőgazdálkodást, ami működő mintát kínál a természeti erőforrások hosszú távon fenntartható használatára, és válaszokat ad a klímaváltozás káros hatásainak csökkentésére – mondta el a zárórendezvényen tartott beszédében dr. Nagy János földügyekért felelős helyettes államtitkár. Kiemelte, hogy fontos cél meglévő erdeink megőrzése, és az ország fával borított területének növelése.

Kép letöltéseFotó: Muzsikál az Erdő Alapítvány

Nagy János szerint az erdész szakma, a fellépő művészek és a közönség évről évre egyaránt tanúja annak, hogy megszületik meg az erdő kultusza, és egyre többen érzik magukat felelősnek azért, hogy megőrizzék az erdő értékeit.

Kép letöltéseFotó: Muzsikál az Erdő Alapítvány

A helyettes államtitkár megjegyezte, hogy a magyar erdők a leglátogatottabb belföldi turisztikai célpontok sorába emelkedtek, és képesek élővé tenni a vidéket. Jó példáját jelentik ennek a Muzsikál az erdő mátrai programjai, amik több tízezer embert vonzanak, maga a kezdeményezés pedig az ország egyre több pontjára jut el, sőt már határokon túli eseményekkel is büszkélkedhet.

Kiemelte továbbá, hogy az Agrárminisztérium 2010 óta jelentős forrásokkal támogatja és ösztönzi az erdei turizmus fejlesztését. Az állami erdőgazdaságok mintát nyújtanak a természetjárás fejlesztésének területén: az elmúlt 8 évben 44 új kilátót, 30 erdei szálláshelyet, 14 látogatóközpontot és 13 erdei iskolát létesítettek, közel 150 létesítményt pedig felújítottak.

(AM Sajtóiroda)