Agrárgazdaságért Felelős Államtitkárság

Videók

Magtárban az idei termés nagyja

Magtárban az idei termés nagyja2017. szeptember 27.

Jól haladnak az őszi betakarítási munkák, az elmúlt öt év átlagához viszonyítva, a kukorica kivételével minden növény hozama 5-17 százalékkal nőtt. A hazai ellátás biztosított és jut bőven kivitelre is – közölte az agrárgazdaságért felelős államtitkár a Betakarítási Koordinációs Bizottság ülését követően.
Az élelmiszerek áfájának csökkentése mintegy 50-60 ezer forint megtakarítást jelent a családoknak

Az élelmiszerek áfájának csökkentése mintegy 50-60 ezer forint megtakarítást jelent a családoknak2017. július 10.

Az élelmiszerek eddig bejelentett általános forgalmi adó (áfa) csökkentése mintegy 50-60 ezer forint megtakarítást jelent átlagosan évente egy négytagú magyar család számára - mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.
Megkezdődött az aratás az országban

Megkezdődött az aratás az országban2017. június 29.

Az őszi árpa és a repce aratásával megkezdődött az idei aratási szezon az országban, a szakemberek a tavalyi rekordévinél alacsonyabb termésmennyiségre számítanak a nyári betakarítású növényeknél - mondta Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára.
Folytatódik az élelmiszerek áfa-csökkentése

Folytatódik az élelmiszerek áfa-csökkentése2017. május 10.

Jövőre is folytatódik az élelmiszerek 2014-ben kezdődött áfa-csökkentése, így januártól a fogyasztási hal áfája 27-ről 5 százalékra mérséklődik, ha az Országgyűlés elfogadja június közepén a jövő évi költségvetés tervezetét - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára.
40 milliárdos kormányzati támogatás a borászatnak

40 milliárdos kormányzati támogatás a borászatnak 2016. augusztus 9.

A kormány döntött a borászat termékfejlesztésének és erőforrás-hatékonyságának támogatásáról, ennek keretében 40 milliárd forint összegű támogatási forrásra lehet pályázni - közölte Gál Péter sajtótájékoztatón.
Rendkívüli támogatást kapnak a tejtermelők

Rendkívüli támogatást kapnak a tejtermelők2016. március 3.

A kormány döntése értelmében a Földművelésügyi Minisztérium (FM) a tejtermelő gazdák megsegítése érdekében 11,44 milliárd forint többlettámogatást biztosít 2016-ban – jelentette be Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár sajtótájékoztatón.
Elkezdődtek az őszi betakarítási munkák

Elkezdődtek az őszi betakarítási munkák2015. szeptember 15.

A gazdálkodók a legnagyobb ütemben most a napraforgó betakarítását végzik, a kukorica betakarítása most kezdődött el - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára a Betakarítási Koordinációs Bizottság ülését követően.
Gyakorlatilag befejeződött az aratás az országban

Gyakorlatilag befejeződött az aratás az országban2015. július 30.

Gyakorlatilag befejeződött a nyári betakarítású növények aratása az országban, a fontosabb növényi kultúrák termése, például az őszi búzáé és az őszi árpáé már a magtárban van, a lábon állókat, például a zabot és tavaszi árpát pedig a gazdálkodók várhatóan még a héten betakarítják - mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.
A magyar tejágazat a tejkvóta uniós kivezetésének nyertese lehet

A magyar tejágazat a tejkvóta uniós kivezetésének nyertese lehet2015. április 2.

A magyar tejipar felkészült arra, hogy az új rendszerben működjön azt követően, hogy az Európai Unió április elsejével kivezeti a tejkvótát, és várhatóan nyertese lesz a változásoknak - mondta Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára sajtótájékoztatón, amelyet Mélykuti Tiborral, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnökével.
A kormány 2015-ben is támogatja a fűszerpaprika-termesztőket

A kormány 2015-ben is támogatja a fűszerpaprika-termesztőket2015. január 27.

Mintegy 170 millió forint támogatást nyújt az idén a Földművelésügyi Minisztérium (FM) a fűszerpaprika termesztő gazdáknak. Az FM a tavalyi évhez hasonlóan elő kívánja segíteni a minőségi fűszerpaprika előállítást azzal, hogy támogatást biztosít a minősített szaporítóanyag felhasználáshoz, mely a termelési költségek egyik meghatározó tényezője.
A 9 millió tonnát is meghaladhatja a kukoricatermés

A 9 millió tonnát is meghaladhatja a kukoricatermés2014. november 6.

Kedvező feltételek esetén akár a 9 millió tonnát is meghaladhatja az idei kukoricatermés Magyarországon - mondta Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten, a betakarítási koordinációs bizottság ülését követő sajtótájékoztatón.
További áfacsökkentés a mezőgazdaságban

További áfacsökkentés a mezőgazdaságban2014. október 30.

Tovább folytatódik az általános forgalmi adó (áfa) csökkentése és a gazdaság fehérítése az agráriumban 2015-ben – mondta Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár annak kapcsán, hogy az Országgyűlés ma plenáris ülésen tárgyalja a jövő évi költségvetés tervezetét.
Támogatást kapnak az orosz embargóval sújtott zöldség-gyümölcs termelők

Támogatást kapnak az orosz embargóval sújtott zöldség-gyümölcs termelők2014. szeptember 5.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) felhívja az érintett gazdák és termelői szervezetek figyelmét, hogy a meghirdetett keretösszeg igénylésére minél gyorsabban jelentkezzenek, hiszen az Európai Unió a forrást a beérkező igények sorrendjében ítéli oda. A részletekről Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár beszélt a kormany.hu-nak.
Eredményes volt az aratás

Eredményes volt az aratás2014. augusztus 14.

Befejeződött a nyári aratás, mely az agrárgazdaságért felelős államtitkár értékelése szerint összességében jó eredménnyel zárult.
Kihirdették a 35. Jubileumi Országos Borverseny eredményeit

Kihirdették a 35. Jubileumi Országos Borverseny eredményeit2014. augusztus 13.

Minden eddiginél több, 382 minta érkezett a 35. Jubileumi Országos Borversenyre, melynek szerdai budapesti eredményhirdetésén a szekszárdi Mészáros Borház, illetve Takler Pince, valamint a tokaji Puklus Pince egy-egy borát tüntették ki nagy aranyéremmel.