A kormány a dohánytermelés 2015. évi támogatásához 5 milliárd forintot biztosít. A szükséges forrást a Földművelésügyi Minisztérium saját forrásaiból, illetve a Nemzetgazdasági Minisztérium hozzájárulásával tavalyi költségvetési maradványok visszahagyásával biztosítja.

A támogatást a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési hivatal több jogcímen és részletben fizeti ki, melyből 3,5 milliárd forint még 2015-ben, 1,5 milliárd forint pedig 2016-ban érkezik meg a termelők számlájára. Az így kifizetett támogatás mértéke átlagosan 900 000 Ft/hektár lehet.

A támogatással közel 20.000 munkavállaló foglalkoztatása válik biztosíthatóvá a dohánytermeléshez kapcsolódó munkafolyamatokban, különösen az országos átlagnál kedvezőtlenebb munkaerőpiaci helyzetben lévő Szabolcs- Szatmár-Bereg és Bács-Kiskun megyékben.

Felhívjuk a dohánytermelők figyelmét, hogy a dohánytermelés támogatásának rendszerében továbbra is szükség lesz a korábban kiosztott jogosultságok aktiválására a nemzeti támogatás igénybevételéhez. A szerkezetátalakítási és a bázisjogosultságok átírására nyitva álló időszakokat az új támogatási összegeket tartalmazó, később megjelenő miniszteri rendelet alapján szintén módosítjuk annak érdekében, hogy mindazon termelők, akik már nem kívánnak a programban részt venni, jogaikat átruházhassák az aktív termelőkre.

(FM Sajtóiroda)