Mintegy 30 millió forintból megújult a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet-Kecskeméti Kutató Állomásának laboratóriuma. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a laboratórium átadási ünnepségén kiemelt jelentőségűnek nevezte a kecskeméti kutatóintézet fejlesztését, mert a Kunsági Borvidék 20 ezer hektáros területével az ország legnagyobb, több ezer család megélhetését biztosító borvidéke.

Feldman Zsolt hangsúlyozta: a laboratórium tevékenységének elindítása egy olyan fejlesztési munka része, amely a hazai szőlészeti ágazat számára az alapvető fontosságú patogénmentes szaporítóanyag előállítását biztosítja. Hosszútávú cél, hogy stabil alapokon nyugvó, erősebb, jó tulajdonsággal rendelkező fajtákkal, valamint megfelelő kutatási háttérrel rendelkezzen az ágazat.

Kép letöltéseForrás: FM Sajtóiroda

A NAIK létrehozásával a Földművelésügyi Minisztérium a hazai szőlész-borász társadalom tudományos és a szaktanácsadási tevékenységnek a hátterét szeretné biztosítani – fogalmazott a helyettes államtitkár. Hozzátette: Kecskemét a NAIK szempontjából fontos bázis, hiszen a szőlészeti és borászati kutatóállomás mellett a városban működik a Zöldségtermesztési Kutatóintézet is.

Feldman Zsolt a szőlész-borászati ágazat forrásai kapcsán elmondta: az új európai uniós költségvetési ciklusban 145,5 millió euró támogatás érkezik Magyarországra, szőlőültetvényeink megújítására.

Kép letöltéseForrás: FM Sajtóiroda

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere célként fogalmazta meg, hogy a régióban, illetve a vidéken élő vállalkozásokat, magas színvonalú szakmai munkával segítse az intézmény. Kecskemétnek az autóipar fejlesztése mellett stratégiai célja, az agrárium fejlesztése a feldolgozóiparral együtt – tette hozzá.

Szabó Attila, a kecskeméti kutató állomás vezetője ismertette: a beruházás a tervezett 30 millió forinttal szemben 27 millió forintból valósult meg. A korábban bezárt, közigazgatásilag Kecskeméthez tartozó miklóstelepi kutatóintézet laboratóriumát telepítették át Kecskemét-Katonatelepre, az egykori Mathiász-birtokon található kutató állomásra.

Szabó Attila fontosnak nevezte, hogy kutatóhellyel is bővült az intézmény, ahol jelenleg 17-en dolgoznak.

(Földművelésügyi Minisztérium/MTI)