Több mint félezer nevezett fehérborból 265 tétel került be a Fehér Borkiválóságok közé. A készülő, idén harmadik alkalommal megjelenő kötet kétnyelvű lesz, hogy a belföldi piacokon túl a külföldi érdeklődőket is megszólítsa.

A két fordulóból álló Országkóstolóra 550 különféle fehér bor nevezett, a húsztagú Országos Borszakértő Bizottság (OBB) öt bizottságban, vakkóstoló keretében 265 tételt választott a Fehér Borkiválóságok közé. A kiválasztott borokról részletes szakmai elemzés készült és további újrakóstolást követően három-, négy- és ötcsillagos besorolást kaptak.

Jelenleg zajlik az OBB tagjai által elemzett borok leírása, a bekerült pincészetek adatainak pontosítása és a palackfotók utómunkálata, hogy a megjelenő Borkiválóságok Könyve – Fehérborok 2015. című kiadvány minél részletesebben tudja bemutatni a bekerült Fehér Borkiválóságokat és a pincészeteket. A kiadvány idén kétnyelvű formában jelenik meg.

A négy- és ötcsillagos tételek borászatai az okleveleket az OMÉK zárónapján kapták meg ünnepélyes keretek között, a háromcsillagos kiválasztottak postai úton kapják meg, amellyel büszkén viselhetik a 2015. évi Fehérborkiválóság védjegyet.

(FM Sajtóiroda)