Még készül az ágazati stratégia a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Földművelésügyi Minisztérium szoros együttműködésében – mondta Gál Péter eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár csütörtökön Budapesten egy borjoggal és bormarketinggel foglalkozó idei szakmai tanácskozáson.

Az FM eredetvédelemért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a készülő stratégia kereteit meghatározza a magyar szőlő és bortermelés helye a világban, amely az első húsz termelő közé helyezi Magyarországot, a 16-17. helyre. Jelezte: a világ borpiaca átalakul, így a tradicionális borelőállító országok lehetőségei is átalakulnak. Ez Magyarországnak előnyére is válhat, mivel előtérbe kerül az alkalmankénti borfogyasztás.

Kép letöltéseFotó: Pelsőczy Csaba

Gál Péter az eredetvédelem kapcsán kiemelte: hazánkban nagy a termőhelyi változatosság, amelyet csak egy jól működő eredetvédelmi rendszer tud hatékonyan megjeleníteni a piacon. Ehhez a termékleírások további fejlesztésére van szükség annak érdekében, hogy a földrajzi árujelzőink kifejezőbbek legyenek.

Horkay András, az Országos Borszakértő Bizottság elnöke a Nemzeti Borkiválóság Programot mutatta be a résztvevőknek. Elmondta, a program nem egy verseny, sokkal inkább egy mustra, amely átfogó képet kíván adni Magyarország borvidékeiről, szőlőfajtáiról és borászatairól. Az értékelők nemzetközi standard rendszert használnak annak érdekében, hogy nemzetközi szinten is összehasonlítható legyen a magyar bor a világ boraival.

Az eddigi programok tapasztalataival kapcsolatban kiemelte: az eddigi mustrákra beérkezett összes tétel eléri az 1100-at, valamint több mint tízezer példányt osztottak szét az eddig megjelent kiadványokból. A legfrissebb, hazai vörösborokat bemutató második „Borkiválóságok Könyve 2015″ kötet idén áprilisban jelenik meg.

L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára a konferencián elmondta: a szőlő- és a borágazat versenyképességének erősítése érdekében külön jogcímen szerepel majd a pályázatok kiírásánál a versenyképesség javítása

A Miniszterelnökség által kezelt Vidékfejlesztési Program pénzügyi forrásából a mostani uniós költségvetési időszakban, 2020-ig mintegy 20 milliárd forint elkülönített forrás áll a szőlő- és borágazat rendelkezésére. Az elkülönített pénzösszeg pedig az jelenti, hogy a támogatásért az ágazat szereplőinek nem kell más élelmiszeripari ágazatokban tevékenykedőkkel versenyezniük - jegyezte meg. Úgy vélte, hogy ez az összeg elegendő lesz a versenyképesség európai léptékű javítására.

L. Simon László ugyanakkor felhívta a figyelmet ara, hogy az ágazatban  tevékenykedőknek ugyanakkor versenyezniük kell egymással a támogatás elnyeréséért, ami változás a korábbi pályázati gyakorlathoz képest.

Kép letöltéseFotó: Pelsőczy Csaba

A versenyképesség növelése mellett kiemelte az erőforrás-hatékonyság javítását és a hozzáadott érték növelését, valamint megjegyezte, hogy előnyt élvez a pályázatok elbírálásánál a közös beruházások megvalósítása.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy a szőlő- borágazatban tevékenykedők támogatást kaphatnak az Európai Mezőgazdasági Garanciaalapból is. (Ez összességében mintegy 145 millió euró, mintegy 44 milliárd forint.) A legjelentősebb forrás az ültetvények szerkezetátalakítási programjára vehető igénybe. Ez 123 millió eurót tesz ki, ami csaknem 40 milliárd forintot jelent. Emellett támogatják még a harmadik országokban történő termékpromóciót, valamint a melléktermék-lepárlást is.

Tornai Tamás, a Hegyközségek Nemzet Tanácsának elnöke kiemelte: a szőlő- borágazat tőkeigényes, ezért nagy jelentősége van az ágazati szereplők, a szakmai és civil szervezetek, valamint az állami szervezetek és hatóságok együttműködésének. Ennek a közös munkának az összehangolását jól szolgálja, hogy a HNT a múlt év nyarán szakmaközi szervezetté alakult.

Kohut Balázs, a Külgazdasági és Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára felhívta a jelenlévők figyelmét a Carton Hungarikum programra. Ennek segítségével népszerűsíthetik a magyar borászok termékeiket a világban a magyar külképviseletek - nagykövetségek, kulturális intézetek - segítségével. Az államtitkár megemlítette: a magyar diplomácia más lehetőségeit  - például magyar állami vezetők külföldi látogatásai - is kihasználják.

(MTI/FM Sajtóiroda)