Az élelmiszerpazarlás nemzetközi szinten is kiemelt prioritást élvező gazdasági-környezeti- társadalmi probléma, melynek felszámolásához a magyar kormányzat az Élelmiszer Érték Fórum létrehozásával, az érintettek közötti munka összehangolásával és a rendelkezésére álló eszközök mind szélesebb körű, aktív alkalmazásával kíván hozzájárulni - mondta Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a Földművelésügyi Minisztérium és a Magyar Élelmiszerbank Egyesület együttműködésben tartott rendezvényen.

Az Élelmiszer Érték Fórum nyitórendezvényén zajló műhelymunka  kitekintést adott az EU egyes tagállamaiban fellelhető élelmiszerpazarlás elleni kezdeményezésekről, a nemzeti szabályozás sajátosságairól, valamint a Fórum fő céljairól és feladatokról.

Forrás: FM SajtóirodaA félnapos fórumon számos közigazgatási szerv, termelő vállalat, élelmiszer-feldolgozó, civil szervezet és érdekképviselet vett részt. A jelenlévők elköteleződésüket fejezték ki a téma iránt és hajlandóságot mutattak az azonos problémakört érintő szereplőkkel való együttműködésre. Zárógondolatként elhangzott, hogy a felvetett problémakörök alapján munkacsoporti struktúràt alakítanak ki, melyben az érintettek saját érdeklődésük és lehetőségeikhez mérten hozzájárulhatnak a Fórum, illetve az adott munkacsoport tevékenységéhez.

Forrás: FM SajtóirodaMagyarországon az élelmiszerpazarlásból és veszteségből eredő kár több mint 1 millió tonnára becsülhető. A lakossági élelmiszerhulladék értéke a becslések szerint elérheti a 200 milliárd forintot.

Az Élelmiszer Érték Fórum a www.azelelmiszerertek.hu honlapon érhető el.

(Földművelésügyi Minisztérium)