Az idén adták át 15. alkalommal az év pincészete díjat, amelyet a Tokaji borvidéken termelő Patrícius Borház kapott.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Borakadémia valamint a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége által alapított díj átadóján Gál Péter eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár kiemelte: a hagyományok adta lehetőségek kihasználásában példaértékűnek nevezhető a Patrícius Borház teljesítménye.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta: Magyarország nagyon büszke borászati hagyományaira, egyben komoly feladatot is jelent számunkra az, hogy miként hasznosítsuk ezeket a mindennapokban, hogyan építsünk ezekre a hagyományokra. Mindez különösen igaz Tokajra, ahol a Patrícius Borház mindannyiunk számára jó példával szolgál a tudatos és sikeres birtoképítésben – fogalmazott Gál Péter.

Példásan művelt szőlőbirtok és szépen helyreállított kúria, mint birtokközpont, ezt látja a Patríciusból az, aki először jár ezen a környéken. Ugyanakkor nem látszik a hegy gyomrában lévő, a tájba tökéletesen illeszkedő modern pince, ahol a borok születnek. Ugyanígy nem látni egy finom pohár bor elfogyasztásakor azt a sok munkát, amit a szőlő- és a bortermelők elvégeznek.

(FM Sajtóiroda)