Több mint 1500 nevelőszülő és általuk nevelt gyermek nézhette végig hajókról ma délelőtt az ünnepi vízi és légi parádét. A hajók indulásakor tartott sajtótájékoztatón Fülöp Attila, az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára megköszönte a nevelőszülők nemzetépítő munkáját.

Hangsúlyozta, hogy a nevelőszülők példát mutatnak a társadalmi felelősségvállalásra, hisz nem csupán passzív szemlélői egy társadalmi problémának, hanem segítenek annak megoldásában azzal, hogy amíg egy gyermeket különböző okok miatt nem helyezhetnek vissza vér szerinti családjához, addig megfelelő környezetet biztosítsanak neki. Az államtitkár bejelentette, a nevelőszülői munkát ősztől országos kampány népszerűsíti, melybe ismert emberek, közéleti személyiségek, zenekarok is bekapcsolódnak.

Kép letöltéseFotó: Lakatos Péter/MTI

A kampány középpontjában azok a gyermekek állnak majd, akik valamilyen gyámügyi védelem alatt állnak, ez több, mint 23 ezer 8 és 25 év közötti gyermeket és fiatalt jelent. Nekik a következő napokban olyan rajz és videópályázatot ír ki az államtitkárság és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság, amelyben kreatívan bemutathatják, hogyan látják az őket körülvevő világot. A kampányhoz figyelemfelhívó, szakmai és szórakoztató események kapcsolódnak majd országszerte, hogy hangsúlyozzák, hogy a nevelőszülők munkája olyan nemzetépítő felelősség, amely a családok megerősítését és megvédést szolgálja.

A kormány elkötelezett a nevelőszülői hálózat működésének megerősítése mellett, így jövőre tovább emelkedik a nevelőszülői hálózatok és a nevelőszülők támogatása, összesen 850 millió forinttal több jut 2019-ben erre a célra. A magyar kormány 2014-ben vezette be a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyt, korábban az egy gyermekről gondoskodó nevelőszülő 15 ezer forintot kapott, ma már ez az összeg 60 ezer forint, három gyermeknél pedig 45 ezerről 120 ezer forintra nőtt ez a juttatás.

Kép letöltéseFotó: Lakatos Péter/MTI

A hajókirándulást a Hungarofest Nemzeti Rendezvényszervező Nonprofit Kft. szervezte.

(EMMI Sajtó- és Kommunikációs Főosztály)