Megjelent a kiváltási stratégia, valamint az intézményi férőhely kiváltást segítő program első szakaszának kiírása – jelentette be Czibere Károly, az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára az Országos Fogyatékosságügyi Tanács idei első ülésén.

A stratégia célja az 50 főnél nagyobb férőhelyszámú, fogyatékos személyek számára ápolást-gondozást nyújtó intézmények kiváltása, az eddigi bentlakásos intézmények által nyújtott komplex szolgáltatások helyett az önálló életvitelt elősegítő támogatott lakhatás megvalósítása.

Czibere Károly a tanácskozás elején elmondta, a fogyatékos embereknek személyre szabott körülményekre és szolgáltatásokra van szüksége, és nem uniformizált ellátásra. Éppen ezért az államtitkárság az Emberi Erőforrások Operatív Program 2014-2020-as tervezése során prioritásként kezeli a szociális intézmények kiváltásának folytatását. Továbbá 2017-ben ismét emelkedett a fogyatékosságügyi érdekvédelmi szervezetek költségvetési támogatása.  Az előző évhez képest az inflációt meghaladó mértékben, 60 millió forinttal kapnak többet a fogyatékos embereket segítő szervezetek.

A kormány elkötelezett, hogy anyagilag és erkölcsileg is megbecsülje azt a nagyon kemény munkát, amelyet a szociális ágazatban dolgozók végeznek. A parlament még tavaly decemberben a szociális ágazatban dolgozók számára munkaszüneti nappá minősítette november 12-ét, a szociális munka napját, ami az anyagi megbecsülés mellett szimbolikusan is kifejezi a területen dolgozók megbecsülését. 2013-hoz képest 2018-ra 62 százalékkal, a következő két évben mintegy harmadával növekszik az átlagbér a szociális ágazatban. A béremelések fedezetét, a fenntartók zavartalan működését a költségvetés biztosítja.

Nyitrai Imre, az EMMI szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta, másfél éves egyeztetést követően jelent meg a fogyatékossággal élő személyek számára ápolást-gondozást nyújtó szociális intézményi férőhelyek kiváltásáról szóló hosszú távú koncepció. Ez is bizonyítja, hogy Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság a fogyatékosságügy területén intenzív párbeszédre törekszik a szakmai szervezetekkel, a civil szervezetekkel, a működtetőkkel, az érintettek képviselőivel annak érdekében, hogy a fogyatékos emberek minél jobb szolgáltatásokat tudjanak elérni.

Magyarország Kormánya kiemelt figyelmet fordít és felelősséget visel a fogyatékos személyek iránt, és biztosítani kívánja az élethelyzetük jobbítását szolgáló eszközöket. Ilyen eszköz a döntéshozatali szervek és a civil szervezetek közötti aktív, partneri együttműködés, melynek egyik formája az Országos Fogyatékosságügyi Tanács (OFT) működtetése. Az OFT teret biztosít, lehetőséget teremt a fogyatékos személyeket képviselő civil és érdekvédelmi szervezeteknek arra, hogy a fogyatékosságpolitikai döntések meghozatala előtt véleményüket, javaslataikat eljuttassák a döntéshozók felé.

(EMMI)