Az Egyesült Nemzetek Szövetségének közgyűlése 1988-ban június 26-át kábítószer-ellenes világnappá nyilvánította. Az idei világnap üzenete: „Fejlődjünk – az életben, a közösségeinkben, személyiségünkben – kábítószerek nélkül”. Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára Balog Zoltán miniszter megbízásából két Elige Vitam-díjat (Válaszd az életet), valamint tizenkét Miniszteri elismerő oklevelet adott át.

Czibere Károly beszédében elmondta, az elmúlt évek drogellenes intézkedéseinek köszönhetően, a négy éve elfogadott Nemzeti Drogellenes Stratégia eredményei már látszódnak. A legújabb jelentések szerint a középiskolások vonatkozásában 30 százalékkal csökkent a szerhasználat. A stratégia nagyban hozzájárult, hogy az elmúlt időszakban jelentősen javult az ellátórendszer hozzáférése is, új ellátástípusok jelentek meg, hiánypótló ellátási elemek kerültek kialakításra. Az ellátórendszer több pontján infrastrukturális fejlesztések és kapacitásbővítés történt, valamint a kábítószerügyi pályázatok növekvő támogatási keretösszeggel és új pályázati kategóriákkal lettek meghirdetve. A 2018-as költségvetési törvényben 167 millió forintos többletforrást szán a kormány kábítószer-fogyasztás megelőzésével kapcsolatos feladatokra, így összesen közel 520 millió forint áll rendelkezésre az elsődleges fontosságú prevenciós programokra. Továbbá csaknem kétmilliárd forint jut a legveszélyeztetettebb, gyermekotthonban élő fiatalok droghasználatának megelőzésére, visszaszorítására a Legyen más a szenvedélyed! uniós projekt folytatása által. A program azokra összpontosít, akik nem rendelkeznek családi védőhálóval, a kormány célja, hogy a problémáikra minél kevesebben keressenek választ a káros szenvedélyekben. A jövőt a fiatalok jelentik, ezért a lehető legnagyobb figyelmet kell rájuk fordítani. A megelőzésre fordított minden egyes forint hosszú időn keresztül megtérülő befektetés gyermekeink biztonságába és jólétébe.

A megelőzés mellett nagy hangsúlyt kapott 2013 óta a büntetőjogi fellépés is, szigorodtak a kábítószerrel összefüggő cselekmények büntetési tételei, valamint - egy jogszabályi módosítás révén - gyorsabban "frissül" a dizájnerdrogok és a pszichoaktív szerek tiltólistája.

Elige Vitam-díj

Gottl Egonné1989-től, megalakulása óta dolgozik az Emberbarát Alapítványnál. Kiemelkedő érdemei vannak az élmény-és játékpedagógia módszereinek a terápiába való bevezetésében.

Bánhegyi Péter rendőr alezredes 2013 óta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóság Felderítő Osztályának vezetője. Irányításával új felderítési módszerek bevezetésével, alkalmazásával sikerült hatékonyabbá és gyorsabbá tenni a nyomozások lefolytatását.

A Miniszter Elismerő Oklevele

Benke Gábor Lajos a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság címzetes rendőr alezredese munkájának köszönhetően nagy mennyiségű kábítószerek javarészt szervezett bűnözői csoportoktól kerültek lefoglalásra még az utcára kerülés és a hígítás előtt, így nagyságrendileg több százezer adag kábítószer nem jutott el a fogyasztókhoz tevékenysége nyomán.

Budán Ferenc Zoltán addiktológiai konzultáns másfél évtizede dolgozik az addiktológiai ellátás frontvonalában, a Szigetvári Városi Kórház alkohológiai osztályán, ahol több ezer alkoholbeteg sikeres felépülésének volt részese.

Csesztregi Tamás úttörő szerepet játszott az új pszichoaktív anyagok generikus tulajdonságokon alapuló jogi szabályozás szakmai megalapozásában. Jelentősen hozzájárult, hogy elkészülhessen, és nyomtatott formában megjelenhessen az európai kábítószer-vizsgáló laboratóriumok számára alapvető fontosságú Szakmai Útmutató.

Dr. Erdélyi Ágnes Zsuzsanna a nyíregyházi Sántha Kálmán Szakkórház Telephelyi orvos-igazgató helyettese. A területen végzett munkája mellett módszertani kérdésekben is bizonyította magas felkészültségét.

Dr. Fülöpné dr. Csákó Ibolya rendőr alezredes munkáját rendkívüli odaadással, elhivatottsággal végzi, annak során az egészségügyi és szociális szempontok is érvényre jutnak a bűnüldözési érdekek mellett. Nevéhez fűződik, hogy 2010-ben az akkori KKB (KTB) Listák Szakbizottságának Elnökeként kezdeményezte az új pszichoaktív anyagokra vonatkozó szabályozási csomag kidolgozását.

Dr. Hajdú László őrnagy szakmai tevékenysége nagyban hozzájárul a Nemzeti Adó-és Vámhivatal kábítószer felderítési tevékenysége eredményességéhez. Koordinálja a NAV területi szerveinek kábítószerek, pszichotróp és új pszichoaktív anyagok illegális szállítására irányuló felderítési tevékenységét.

Ruzsinszki Iván a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság címzetes rendőr alezredese 1996-ban kezdte meg pályafutását a Rendőrség állományában. Kiemelkedő eredménye volt 2009-ben jelentős mennyiségre elkövetett kábítószerrel visszaélés bűntett felderítése.

Szak Attila rendőr alezredes 1988-tól kezdődően teljesít szolgálatot a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi szolgálatánál. Az általa irányított szervezeti egység az elmúlt években jelentős nemzetközi vonatkozású kábítószer kereskedelemmel kapcsolatos bűnözői csoportot derített fel.

Szász Attila címzetes rendőr alezredes 1994 óta rendvédelmi dolgozó. 2014-től a Felderítő Főosztály Kábítószer Bűnözés Elleni Osztályán alosztályvezetőként teljesít szolgálatot. A kábítószerekkel kapcsolatos intézkedések eredményeként, több ezer darab tabletta, amphetamin és egyéb kábítószer előállítására használt laboratórium került felszámolásra, lefoglalásra.

Dr. Sótér Andrea 1994 óta vesz részt a Magyar Honvédségnél professzionálisan működő kábítószer-fogyasztást megelőző tevékenységben. Számos kiscsoportos tréningfoglalkozást, kortárs képző programot vezetett, személyiségfejlesztő tréningeket szervezett a katonák körében.

Dr. Vörös Ferencné a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság címzetes rendőr alezredese nevéhez fűződik az Ovi Zsaru program, kitalálója a Rendőr Robinak és Rosszcsont Ricsinek, annak a két bábfigurának, amelyek segítségével a szakemberek az óvodások részére bűnmegelőzési ismereteket adnak át. Részt vett a DADA program továbbfejlesztésében.

BRFK VIII. kerületi Rendőrkapitányság szakmai munkáját színvonalasan végzi, eredményes működése szempontjából kiemelkedő szakmai feladatok végrehajtásában jelentős érdemeket szerzett.

(EMMI Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság)