Az Emberi Erőforrások Minisztériuma tavaly alapította meg a Szent Anna Díjat, amelyet azok a nevelőszülők kapnak, akik kiemelkedően, magas színvonalon végzik munkájukat. munkájukat. A Szent Anna díjból évente hat adományozható, külön jutalmazzák azokat a nevelőszülőket, akik fogyatékossággal élő gyermeket nevelnek, vagy fogyatékossággal élő fiatal felnőttet látnak el.

A jelöléseket augusztus 12-ig várja a Minisztérium az [[[hNFCIo8jTl1UZNDZWxpc21lcmVzLnN6b2NhdEBlbW1pLmdvdi5odQ==]]] e-mail címre. A díjat november 12-én, a Szociális Munka Napján adják át.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Szociális Ügyekért Felelős Államtitkársága a „Befogadlak” című országjáró körúttal irányította rá a társadalom figyelmét a nevelőszülők áldozatos munkájára. Fontos cél, hogy a gyermekvédelmi rendszerben nevelkedő 23 ezer gyermek elsősorban nevelőszülői családokhoz kerüljenek, róluk jelenleg 5500 nevelőszülő gondoskodik. A nevelőszülői hivatás 2014 óta foglalkoztatási jogviszonynak minősül, 2020. január 1-étől pedig azok a nevelőszülők, akik kisgyermekekről gondoskodnak, nevelőszülői GYED-ben részesülnek.

Házaspárokat – ha mind két fél nevelőszülő – közösen is lehet jelölni a díjra.

(A jelöléshez kapcsolódó dokumentumok a jobb felső sarokban a kapcsolodó anyagok között találhatóak.)

(EMMI)